miniatyrhus bredvid träklossar med siffrorna 2021Hemnet konstaterar att trycket på bostäder håller i sig, och att budgivningarna blir allt intensivare. Foto: Jo Panuwat D/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

Precis som så många andra bostadsaktörer vittnar den digitala bostadstjänsten Hemnet om en minst sagt stark start på 2021. Trycket på bostäder är fortsatt högt, vilket gör att budgivningarna är intensivare än någonsin. Det skriver Hemnet i ett pressmeddelande.

Hemnet är inte de första att konstatera att aktiviteterna på bostadsmarknaden har fortsatt i samma höga tempo så här en månad in på det nya året. Antalet bostadsförsäljningar i relation till hur mycket som ligger ute till salu har aldrig varit så högt under en januarimånad, vilket såklart ökar trycket. Enligt Hemnet tenderar det i sin tur att leda till mer intensiva budgivningar.

Större skillnader mellan utgångspris och slutpris

Hemnet har även noterat att skillnaderna mellan utgångspris och slutpris har blivit allt större. I januari låg skillnaden i snitt mellan utgångs- och slutpris för bostadsrätter på över sju procent, vilket är den högsta nivån sedan hösten 2017.

–  När efterfrågan är hög så blir trycket på bostäderna till salu högre och då får vi större uppgångar från utgångspris till slutpris, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Ännu större effekt på villamarknaden

Kanske inte helt överraskande är skillnaden mellan utgångspris och slutpris ännu tydligare på villamarknaden. Den genomsnittliga skillnaden mellan utgångs- och slutpriser låg här på 8 procent. Det är den största ökningen sedan 2013. Enligt Erik Holmberg är de exceptionellt intensiva budgivningarna på villamarknaden ett resultat av hög efterfrågan i kombination med väldigt lågt utbud.

Prisstabilisering i sikte?

Flera mäklare har noterat att villor fortfarande säljs till högre priser än förväntat, men att budpremien inte ökar i samma höga takt. Om man ser till landet i helhet har villapriserna i princip stått stilla under de senaste månaderna. Vissa menar att det kan tyda på att priserna är på väg att bromsa in, men om det rör sig om en tillfällig stabilisering eller något som kommer hålla i sig återstår att se.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]