flerbostadshus med solen i bakgrundenNu kan tomträttsavgiften höjas för över 5 000 flerbostadshus i Sverige. Det kan bli ett hårt slag för många bostadsrättsföreningar och innebära högre månadshyror för flera tusen boende. Foto: guteksk7/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Snart kan över 5 000 flerbostadshus behöva göra sig redo för rätt så rejäla höjningar av tomträttsavgiften. Höjningarna blir främst aktuella i storstadsregionerna och kommer beröra tiotusentals boende. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Framför allt i storstäderna är det vanligt att tomträttsavgifterna för flerbostadshus förändras över tid. Nu står det klart att totalt 5 300 flerbostadshus i landets tre största städer, varav 4 000 i Stockholm, snart får räkna med en ordentlig höjning. Enligt SvD Näringsliv är det tiotusentals boende som kommer beröras. Höjningarna sägs bero på ökande taxeringsvärden.

Ett hårt slag för många bostadsrättsföreningar

SvD Näringsliv har pratat med Ulf Wetterberg, expert på Sveriges Bostadsrättscentrum (SCB), som menar att en höjning av tomrättsavgiften kan bli en riktigt dyr historia för många bostadsföreningar. Om föreningen inte har nog med marginaler kan en ny, och högre årlig tomträttsavgäld i sin tur innebära höjda månadsavgifter för de boende.

Enligt Ulf Wetterberg skulle ett alternativ för bostadsrättsföreningarna vara att köpa tomten av kommunen. 

– Kutym är att man får köpa loss marken. Men det är inget lätt beslut. Det är ett av de största besluten en förening kan ta, säger han till SvD Näringsliv.

Kan vara en bra affär för större föreningar

Ulf Wetterberg tillägger att ett tomtköp kanske främst skulle kunna vara aktuellt för större bostadsrättsföreningar som ofta har lite bättre ekonomiska förutsättningar. Om man dessutom ser tydliga tecken på att tomtpriserna kommer fortsätta öka, menar han att det kan vara en gynnsam affär för föreningen.

Om det däremot rör sig om en förening där de ekonomiska medlen är små, men planerna på dyra underhåll desto större, menar Wetterberg att ett tomtköp inte är det bästa valet.

Kommunerna har blivit mer affärsmässiga

Om en bostadsrättsförening skulle kunna förhandla sig ur en höjning av tomträttsavgiften? Ulf Wetterberg är skeptisk. Han menar att kommunerna har blivit allt mer affärsmässiga och att en förhandling av det här slaget sällan leder till framgång för föreningen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]