bostadsrättshus och johan lindén, specialist på föreningssekonomi på HSBEtt flertal bostadsrättsföreningar i Stockholm har låtit avgiften vara oförändrad i flera års tid. Det är inte hållbart i längden menar Johan Lindén, som är specialist på föreningsekonomi på HSB Stockholm. Foto: Grand Warszawski/Shutterstock.com och Pressbild/HSB

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Avgifterna hos många bostadsrättsföreningar är oroväckande låga. Det visar en rapport som HSB Stockholm har tagit fram. Specialisten Johan Lindén menar att föreningarna måste höja avgifterna åtminstone i takt med inflationen för att en chockhöjning inte ska komma framöver, skriver SvD Näringsliv.

HSB Stockhom uppmanar bostadsrättsföreningar att höja sina avgifter. En nyligen utgiven rapport som de har gett ut visar att många svenska bostadsrättsföreningar inte har höjt sina avgifter på fem års tid.

HSB varnar nu för att situationen kommer att bli ohållbar i längden. Detta gäller inte bara Stockholm utan även många fler föreningar över Sverige.

Låga avgifter tros ge ett dyrare försäljningspris

En vanlig anledning till att man håller avgifterna nere är att kunna sälja bostadsrätterna till ett dyrare pris. Men det är ett tankesätt vi måste komma bort ifrån, menar HSB Stockholms specialist på föreningsekonomi, Johan Lindén.

– Snitträntorna kommer inte att sjunka så mycket mer, och då måste avgifterna upp.

Låneräntan för bostadsrättsföreningars har sjunkit under flera år

De senaste åren har räntan på föreningens lån sjunkit successivt. 2018 var räntan strax under hälften så hög som 2014. På fem år sjönk snittet från 2,87 till 1,28 procent.

Detta har varit en fälla för bostadsrättsföreningarna. De har kunnat leva på räntesänkningarna och är nu i en känslig position för att kunna återgå till ett normalt ränteläge.

Det underliggande sparandet hos HSB:s bostadsrättsföreningar i Stockholm har sjunkit under perioden 2014 till 2018, de två senare åren med totalt 1 procent.

Mindre höjningar varje år är bättre en chockhöjning längre fram

Enligt Johan Lindén behöver avgifterna generellt höjas i takt med de kommande årens inflation. Det har inte hänt på länge, trots att andra kostnader som exempelvis fjärrvärme har stigit varje år.

Syfte med den rapport som HSB presenterar är att risken för större avgiftshöjningar framöver ska minska. Det är bättre att avgiften höjs successivt och att föreningarna inte drabbas av en avgiftschock.

– Då är det bättre att redan nu börja höja cirka 3 procent årligen under en längre tid. Alternativet är kraftiga höjningar längre fram, säger Johan Lindén.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]