Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Många pensionärer går på knäna varje år rent ekonomiskt. Men så skulle det inte behöva vara om fler kände till bostadstillägget. Cirka 100 000 pensionärer uppskattas gå miste om hundratals miljoner kronor i bostadstillägg varje år.

Bostadstillägg kan förbättra ekonomin för pensionärer

Jobba, betala skatt och ha en tjänstepension är de viktigaste grundstenarna till en okej pension. Det gäller att jobba så länge man orkar för att dryga ut pensionen men det finns ytterligare ett sätt att dryga ut pensionen. Att ansöka om bostadstillägg. Det är ett skattefritt tillägg som är en del av pensionssystemet och inte ett bidrag. Det högsta beloppet per månad är 5 560 kronor.

100 000 går miste om tillägget

Nästan 300 000 svenskar har upptäckt tillägget som förbättrar ekonomin avsevärt. Men det är många pensionärer som går miste om tillägget trots att de är berättigade, uppskattningsvis 100 000 personer, skriver Expressen. Detta medför att många har det tufft ekonomiskt utan att egentligen behöva ha det så.
Många tror sig nämligen inte ha rätt till tillägget och väljer därför att inte ansöka om det.

Boendeformen behöver inte påverka möjligheten till bostadstillägg

Det spelar ingen roll om man bor i bostadsrätt eller hyresrätt, enfamiljshus eller tvåfamiljshus, bostadstillägget kan man ha rätt till ändå. De krav som finns är att personen ska vara 65 år fyllda och ha en månadsinkomst som är lägre än 15 000 kronor efter skatt.
Det finns även möjlighet att storleken på tillägget kan förändras med tiden, om gifta eller sambos separerar, tjänstepensionen tar slut eller på grund av andra omständigheter som påverkar ekonomin.

De som berörs är en minoritet av landets pensionärer

Även om det är närmare 100 000 personer som kan söka bostadstillägget så är det fortfarande en minoritet av landets 2,2 miljoner svenskar med allmän pension som har möjlighet att få det godkänt. Alla har dock rätt att söka, men de flesta kommer inte få det beviljat.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]