närbild på ett fönster med ruttnande träHyresnämnden bedömer att hyresvärden, som utlovat och förberett för fönsterbyte men inte genomfört bytet på flera års tid, måste ta tag i saken senast den sista januari. Foto: Steve Buckley/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hyresnämnden i Landskrona har behandlat en fråga om slitna fönster i en hyreslägenhet. Frågan har haft lite annorlunda förutsättningar än vad som oftast gäller när ett ärende prövas i en hyresnämnd, skriver Hem & hyra.

När ett fall tas upp i hyresnämnden beror det ofta på en oenighet mellan hyresgäst och hyresvärd. Oftast har de olika syn på vilken status lägenheten har, på vad som har utlovats och vad som har gjorts respektive inte gjorts.

Dock har hyresnämnden i Landskrona medlat i ett ärende där parterna är överens om vad som behöver göras. Ändå gav man ett åtgärdsförläggande till hyresvärden i fråga, på grund av löften som inte har följts upp.

Hyresgästen blev lovad byte av ruttna fönster

I det aktuella fallet har Hyresgästföreningen dömt ut fönstren i lägenheten i fråga. De är ruttna och håller inte tätt, vilket gör det väldigt kallt på vintern och varmt på sommaren, enligt hyresgästen Stefan Lindell.

2017 lovade hyresvärden honom att fönstren skulle bytas under året. Men ingenting har hänt sedan dess, trots att flera år har gått. Därför har hyresgästen nu tagit ärendet vidare till hyresnämnden.

Hyresvärden har bygglov, men har avvaktat med fönstren

Bostadsbolaget som är hyresvärd, Pålssons fastigheter, säger inte emot att fönstren är uttjänta och behöver bytas. De menar nämligen att de har gjort en ansökan om bygglov till kommunen och förhandsbeställt ett fönsterbyte, efter att ha tagit emot offerter från ett flertal entreprenörer.

Att processen har tagit lång tid hänvisar hyresvärden till att flera fönster i huset redan har bytts ut. De som har suttit kvar bedömdes då fungera ett tag till.

Åtgärdsförläggande trots att parterna är överens

Eftersom hyresvärden medger att det finns brister med fönstren, skulle det i vanliga fall inte bli något åtgärdsförläggande från hyresnämnden. Men i det här fallet bedömer ändå hyresnämnden att det finns anledning att göra ett sådant åtgärdsförläggande. Det beror på att hyresvärden inte har genomfört fönsterbytet på flera års tid, trots att de har sagt att det behöver göras.

Innan sista januari ska hyresvärden ha fixat fönstren. Värden har inte överklagat hyresnämndens beslut, och det verkar som att bytet till och med kan ske tidigare än bestämt. 

– Värden och entreprenören har varit här igen och tagit nya mått. Som jag förstår det ska jag ha nya fönster innan julafton, säger hyresgästen Stefan Lindell till Hem & hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]