person säger nej till erbjudande om pengarDet händer att hyresvärdar erbjuder hyresgäster pengar för att flytta, så att de kan hyra ut lägenheten dyrare genom mellanhänder. Foto: Motortion Films/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hyresvärdar kan i dagsläget hyra ut lägenheter dyrt i andra hand, via bolag som mellanhänder. Hyresgäster hos sådana värdar är trötta på detta och vill se en ändring av reglerna, som i dagsläget knappt begränsar hyresvärdarna alls, skriver Hem & Hyra.

Det är vanligt att privata hyresvärdar gör om hyresrätter till hotelliknande korttidsboenden genom att hyra ut till mellanhänder. Det innebär att förstahandskontrakt för lägenheterna går till fristående bolag, som sedan i sin tur hyr ut lägenheterna i andra hand.

Ofta är det företag eller gästarbetare som hyr lägenheter på det här sättet, och även turister som hyr bostaden via Airbnb. Hyran som tas ut är i många fall betydligt större än förstahandshyran, vilket innebär att det finns en hel del pengar att tjäna på verksamheten.

Drabbade hyresgäster vill se lagändring

En hyresgäst som har tröttnat på det här heter Renée Posse. I hennes hyreshus är det bara tre hyresgäster som har vanliga förstahandskontrakt med hyresvärden, medan resten av lägenheterna hyrs ut på korttid, Det här skapar otrygghet och känns obehagligt för hyresgästerna, menar hon.

Därför vill hon och andra hyresgäster med henne att uthyrning via mellanhänder blir förbjudet. Renée Posse är en av författarna bakom en motion till Hyresgästföreningens kommande riksstämma, där de vill se en tydlig aktion för att hyresrätter ska bli till för vanliga hyresgäster igen.

– Vi har bostadsbrist. Hur ska alla ungdomar som lämnar hemmet hitta någonstans att bo? Och sedan tycker jag inte att man ska suga ut folk på det här viset, säger hon till Hem & Hyra.

Hyresvärdar kan hyra ut i princip obegränsat

Renée Posse tycker att det är märkligt att hyresvärdar får hyra ut fritt för hur hög hyra som helst, när hyresgäster inte ens får hyra ut i andra hand under en kortare semester. Dessutom kommer hyresvärdarna runt besittningsskyddet med denna typ av uthyrning. Därför menar hon att Hyresgästföreningen måste göra politik av detta.

Själv menar Renée Posse att hennes egen hyresvärd inte alls bryr sig om hennes och de andra privata hyresgästernas lägenheter. Tidigare har Hem & Hyra berättat om hur Renée Posse erbjöds en stor summa pengar för att lämna sin lägenhet, så att hyresvärden kunde hyra ut även denna via ett bolag som mellanhand.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]