Man sitter på knä och spacklar vägg i lägenhetHyresgästföreningen riktar kritik mot bostadsbolag som renoverar lägenheter för att kunna chockhöja hyran till nästa hyresgäst. Foto: Matej Kastelic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hyresgästföreningen är kritiska mot bostadsbolag som totalrenoverar lägenheter mellan hyresgäster för att kunna göra kraftiga hyreshöjningar. Bostadsbolagen menar dock att dessa renoveringar skapar en mångfald av olika standarder och hyresnivåer, skriver Hem och Hyra.

I en ny rapport från Hyresgästföreningen är man kritiska mot privata bostadsbolag som ägnar sig åt konceptrenoveringar. Det innebär att när en hyresgäst flyttar ut passar hyresbolagen på att renovera upp lägenheten för att därefter kunna höja hyran kraftigt till nästa hyresgäst. Detta är vanligt när kommunala bostadsbolag säljer slitna fastigheter till privata bostadsbolag som ser en möjlighet att rusta upp lägenheterna och höja hyran.
De som förespråkar konceptrenoveringar menar att ingen hyresgäst drabbas av någon chockhöjning av hyran i och med att den sker först innan den nya hyresgästen flyttar in. De menar även att det skapas en mångfald gällande standarden i bostäderna och hyresnivån.

Bostadsbolagen är sämre på att renovera fastigheten

De stora renoveringarna som leder till höga hyror sker bara inne i den tomma lägenheten. Många privata bostadsbolag är däremot sämre på att genomföra renovering av stammar, tak, fönster och liknande eftersom det inte ger möjlighet att höja hyran lika mycket. Genom att skjuta på dessa renoveringar riskerar det att bli en väldigt stor kostnad i framtiden och eftersom att man redan höjt hyran kraftigt vid konceptrenoveringen kan man inte göra det igen.
Det leder till att det generella underhållet uteblir i större grad i fastigheter som drivs av privata bostadsbolag än kommunala.

Heimstaden håller inte med om kritiken

I rapporten är Hyresgästföreningen bland annat kritiska mot det privata bostadsbolaget Heimstaden. Bolagets vd, Patrik Hall, håller dock inte med om kritiken som Heimstaden får. Till Hem och Hyra säger han att bolaget har många lägenheter med en grundstandard men att de är väl underhållna. Han säger även att många efterfrågar nyrenoverade lägenheter och därför vill Heimstaden även erbjuda det.
–Vi har inte ambitionen att få ett bestånd där samtliga lägenheter är totalrenoverade. Vi anser att vi då begränsar de som inte har möjlighet att efterfråga de nyrenoverade lägenheterna, säger Patrik Hall, till Hem och Hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]