statligt hyresavdrag

Bostadspolitik

– Vi tycker att det finns en orättvisa mellan de som hyr och de som äger, en slags bo-orättvisa, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren till SVT den 2 juni.1
Hyresgästföreningen vill skapa en jämställd situation mellan bostadsägande och hyra av bostad. Man vill att hyran ska se som en avdragsgill räntekostnad i deklarationen.

En bakomliggande faktor enligt Hyresgästföreningen är också de stigande levnadskostnaderna och räntor som driver upp hyrorna. Man vill se ett större statligt ansvar.
– Skattesystemen gynnar det ägda boendet. Det finns rotavdrag och ränteavdrag, men det finns inget liknande för hyresgästen. Vi tycker att det är rimligt att man också tittar på ett riktat stöd till dem i väntan på en skattereform. Det är det som behövs – en skattereform som går ut på att man får en neutral beskattning, säger Erik Elmgren till SVT.

Kompensation till hyresgäster

Hyresgästföreningens förslag innebär att hyresgäster ska kunna dra av en del av hyran precis som de som äger sin bostad drar av räntekostnaderna. Detta skulle då bli en mer jämlik och rättvis situation mellan de olika typerna av bostadsinnehav. Att staten kompenserar villaägare för kostnader men inte ger samma kompensation till hyresgäster är orättvist. Ett långsiktigt mål är att föreslå en ny skattereform som skapar rättvisa.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Källa:

1)https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hyresgastforeningen-staten-bor-infora-hyresavdrag

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]