En bild på en lägenhet och tjej som letar bostad på airbnbFoto: Daniel Krason / Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hem & Hyra  rapporterar att en hyresgäst som hyrt ett rum via Airbnb fått tillbaka 8500 kr av hyran. Eftersom hyresgästen bodde i rummet under en längre tid aktualiserades reglerna om skälig hyra som vanligtvis inte gäller vid kortare uthyrningar via tjänsten.

Ett par i Göteborg som under flera års tid hyrt ut sitt oanvända sovrum har nu hamnat i en tvist i Hyresnämnden. Anledningen är att de anklagats för att ha tagit ut en oskäligt hög hyra i samband med uthyrningen via Airbnb, efter att mannen hade betalat drygt 7000 kronor i månaden.
Hyresgästen hade en hyra på 245 kronor per natt, vilket grovt räknat bör ha inneburit en månadshyra på drygt 7 000 kronor. Hans totala boendekostnad för tremånadersperioden bör ha landat på strax över 22 000 kronor.

Hyresnämnden beslutar: återbetala 8500 kronor

Hyresnämnden dömde dock till mannens fördel i ärendet, och fastställer att paret ska betala tillbaka 8500 kronor till sin hyresgäst.
Den kostnad som mannen står att ha betalat efter att ha blivit kompenserad motsvarar cirka 4500 kronor per månad i hyra. Det är i Hyresnämndens mening den summa som utgör en skälig hyra för boendet.
Eftersom Airbnb är ett relativt nytt fenomen är det ibland svårt att veta vad som gäller rent juridiskt. Den som någon gång funderat på att använda sig av Airbnb kan därmed med fördel läsa vår guide om att hyra ut via Airbnb, samt vår artikel om när korttidsuthyrning via Airbnb är tillåten.
Paret som var hyresvärdar i fallet har överklagat domen till hovrätten. De anser att Airbnb inte utgör en del av den vanliga bostadsmarknaden, och därför inte borde behandlas därefter.

Hänvisar till lagen om skälig hyra

En viktig faktor för mannen i Göteborg var att han var där som arbetande snarare än turist. Man kan säga att det rör sig om olika marknader.
Turister kan via uthyrningsföretaget betala priser motsvarande hotellkostnader för en lägenhet, medan en arbetande inte ska behöva betala mer än vad ett motsvarande boende skulle kosta i samma stad.
– Hyressättningen är fri om man hyr ut för fritidsändamål. Det gäller både för inneboenderum och för andrahandsuthyrning av hela lägenheten, säger förbundsjuristen för Hyresgästföreningen Susanna Skogsberg till Hem & Hyra.
För att läsa mer om vad skälig hyra innebär och hur det fungerar rekommenderar vi vår kalkylator för skälig hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]