Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att hitta hyresrätt som hundägare kan vara svårt, men snart blir det lätt för den som är villig att flytta till Danmark. Ett hundutopiskt hyreshus ska stå klart på Själland inom ett år.

En nytänkande hyresvärd i danska Frederikssund har beslutat att bygga hyresrätter med fyrbenta vänner i åtanke. Hundägande är så pass prioriterat att det kommer vara ett krav på nya hyresgäster.

Hundhem i hyresrätter

Den danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar enligt en artikel i Aftonbladet om ett spännande nytt projekt på bostadsmarknaden. Hundarnas behov är i fokus vid byggandet av nya hyresrätter.
– Det är ett önskemål från några hyresgäster, som har tröttnat på att det finns så många ställen där man inte får ha hund, säger initiativtagaren Niels Martin Viuff till Ritzau.
Huset ska bestå av tre våningar och sammanlagt 18 lägenheter. Projektet väntas vara klart inom ett år.

Kennelklubben uppmuntrar och bidrar till innovationen

Det är inte bara acceptansen kring människans bästa vän som gör projektet unikt. Hela kvarteret ska optimeras för hundägare.
Martin Viuff har tagit hjälp av danska kennelklubben i utformningsstadiet, och de är entusiastiska över projektet. Tillsammans har de planerat sådant som fallsäkra balkonger och hundbad på innergården.
– Det är superspännande och nytänkande. Vi ser fram emot att följa med och se hur projektet utvecklar sig, inflikar konsulenten Lise Lotte Christensen vid danska kennelklubben till Ritzau.
Förhoppningen är att hundägandet ska skapa en gemenskap för de boende.

Svårt med hund i hyresrätt

I nuläget kan det vara svårt att hitta ett boende som välkomnar en hund som hyresgäst. Fördomar alternativt dåliga erfarenheter gör många grannar och hyresvärdar motstridiga.
Vanliga klagomål inkluderar hundar som springer lösa, högljutt skällande och hundbajs på gemensamma områden. Dessa faktorer kan räknas in som juridisk misskötsamhet.

Tips! Det är inte bara en eventuell hund som kan leda till konflikter med en hyresvärd. Läs mer om vad som gäller kring hyresrätter.

Om inget störande beteende av liknande karaktär förekommer har dock inte grannar eller hyresvärd rätt att kräva åtgärder.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]