nybyggt lägenhetshus och förhandlingschef Erik Elmgren på HyresgästföreningenHyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren menar att både tillväxt och arbetsmarknad kan komma att påverkas negativt av de höjda hyrorna för nybyggda bostäder. Foto: VOJTa Herout/Shutterstock.com och Kristian Pohl/Hyresgästföreningen

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ny statistik visar att hyran från nyproducerade lägenheter har ökat med nästan 40 procent på bara tio år, skriver Hem & hyra. Denna utveckling är inte hållbar, menar Hyresgästföreningen, som riktar skarp kritik mot regeringens införande av fri hyressättning för nyproduktion.

Hyran för nyproducerade lägenheter har ökat med närapå 40 procent de senaste tio åren. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån får en hyresgäst betala nästan 10 000 kronor för en genomsnittlig trerumslägenhet.

Det här motsvarar en ökning på 38 procent under tio år, och sedan millennieskiftet har siffran totalt ökat med mer än 60 procent.

Billigare att hyra av allmännyttig hyresvärd

Statistiken visar också att hyresgäster hos allmännyttiga hyresvärdar sparar ungefär 300–400 kronor i månaden på sin hyra, jämfört med dem som hyr av privatvärdar.

Denna situation oroar Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Han menar att vi har nått gränsen för vilka hyror som är hållbara för nybyggnationer, och att människor riskerar att inte kunna betala sin hyra i framtiden.

– Effekterna blir ökad trångboddhet, ökade pendlingsavstånd som i förlängningen påverkar både tillväxt och arbetsmarknad, säger Erik Elmgren.

Hyresgästföreningen kritiserar den fria hyressättningen

Hyressättning för nyproduktion är en av punkterna som tas upp i Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Innan valet tog Socialdemokraterna ställning emot fri hyressättning för nyproduktion – så kallade marknadshyror. Men enligt de överenskommelser som gäller enligt avtalet ska sådan fri hyressättning nu ändå införas.

Hyresgästföreningen har tidigare kritiserat regeringens förslag på förändringar i hyressättningen. Enligt deras statistik behöver hyresgäster i nybyggda lägenheter redan nu lägga mer än halva inkomsten på sitt boende – något som förbundsordförande Marie Linder kallar för skräcksiffra.

– Redan nu slår vi i taket för vad människor kan betala. Och ändå ökar hyrorna. Att då införa marknadshyror i nyproduktionen som Januariavtalet är tondövt, säger Marie Linder.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]