Sex vita flerfamiljshus på radHyrorna i landet har i genomsnitt stigit med 2 procent. Foto: sellinmedia/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

De flesta hyresförhandlingarna för året är klara. Den genomsnittliga hyreshöjningen blir 2 procent, vilket är högre än på många år, rapporterar Hem och Hyra. De större hyresvärdarnas höjningar är många gånger större än genomsnittet. Det beror bland annat på att förväntningarna på värdarna har blivit högre än tidigare.

Nu är nästan alla hyresförhandlingar för året klara. Sedan tidigare stod det klart att hyreshöjningarna skulle bli klart högre än på många år, vilket bland annat beror på att värdarnas krav varit högre än tidigare.
Den genomsnittliga hyran i landet steg med 2 procent vilket i rena pengar handlar om cirka 108 kronor. För allmännyttan steg hyrorna med cirka 1,91 procent och för privatvärdarna med 2,11 procent, skriver tidningen Hem och Hyra.

Förvånande att hyrorna har stigit så mycket

Erik Elmgren är förhandlingschef på hyresgästföreningen. Han är förvånad över att hyrorna har stigit så mycket på så pass kort tid. Han säger att det inte är ofta som det sker så stora förändringar från ett år till ett annat. Samtidigt har hyreshöjningarna varit väldigt låga de senaste åren.
Än så länge kan Elmgren inte svara på om vi ska behöva vänja oss vid så här stora höjningar. I dagsläget ser det dock inte ut som att utvecklingen kommer att fortsätta eftersom Riksbanken sköt fram en kommande räntehöjning.

Stora hyresvärdar höjer mer än genomsnittet

I år är det många stora hyresvärdar som väljer att höja sina hyror mer än genomsnittet. I Stockholm höjer de största kommunala värdarna hyrorna med 2,35 procent. Allmännyttan i Göteborg höjer sina hyror ännu mer med 2,4 procent.
Anledningen till att hyrorna höjs så pass mycket beror på att både kraven och förväntningarna varit högre på dessa bolag i år än tidigare.
En del förhandlingar är fortfarande inte klara. Några förhandlingar ska bland annat avgöras av Hyresmarknadskommittén.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]