Miniatyrhus, husnycklar och ett dokument som ligger på ett bord och två personer som diskuterar i bakgrunden.Det verkar som att amorteringskravet kommer att återinföras i höst. Det som skulle kunna stoppa att amorteringskravet återinförs är en stor ekonomisk nedgång. Foto: PIC SNIPE/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I april förra året valde Finansinspektionen att tillfälligt slopa amorteringskravet på bolån till följd av coronapandemin. Men nu har man konstaterat att de svenska hushållens ekonomi har klarat sig bättre än vad man trodde och till höst återinförs amorteringskraven, skriver SvD Näringsliv

Senast i april i år ska Finansinspektionen fatta ett formellt beslut om att återinföra amorteringskravet efter sommaren. Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier har konstaterat att läget för de svenska hushållen inte blev så illa som man befarade för snart ett år sedan. Samtidigt oroas Henrik Braconier av läget på bostadsmarknaden.

Svensk ekonomi har klarat sig bättre än väntat under pandemin

I en intervju med SvD Näringsliv säger Henrik Braconier att den svenska ekonomin har klarat sig bra jämfört med många andra länder och det är relativt få som har berörts ekonomiskt.

Henrik Braconier poängterar också att pandemin även har lett till att många hushåll har fått bättre ekonomiska marginaler. Inställda restaurangbesök, minskat resande och distansarbete har lett till att många hushåll har kunnat spara mer. Men trots det är det stora skillnader mellan olika hushåll. 

Fler har lagt sina pengar på bostaden

Minskade utgifter och låg boränta har lett till att fler har kunnat spara mer. Men det ökade ekonomiska utrymmet har även lett till att fler har valt att lägga sina pengar på bostaden.

Enligt Henrik Braconier är det generellt sett betydligt fler som har mer pengar över. Slopat amorteringskrav har lett till att man inte behöver amortera och att ekonomin ser väldigt bra ut just nu. En del har valt att köpa en dyrare bostad utan att titta på hur ekonomin kommer att se ut i framtiden.

Stigande bostadspriser leder till ökade skulder hos hushållen

Det låga ränteläget har lett till att priserna på bostäder har ökat väldigt snabbt. Enligt Henrik Braconier finns det en risk för att det kan slå tillbaka. Den kraftiga prisuppgången på bostäder leder till att hushållens skulder ökar ännu mer. 

I april ska Finansinspektionen fatta ett beslut om amorteringskravet ska återinföras. Men enligt Henrik Braconier står myndighetens beslut än så länge kvar och amorteringskravet kommer troligtvis att återinföras till hösten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]