Ingen lättnad i amortering av bolån

Bolån

Den 14 oktober vaknade vi till en intensiv medierapportering angående lättnader för amorteringskravet. Det blir inga. Finansinspektionen anser att en lättnad för amorteringar inte är en ändamålsenlig åtgärd för att kompensera hushållens ökade kostnader. Detta baseras på den utvärdering som Finansinspektionen utfört och som under dagen den 14 oktober inlämnas till regeringen.

Partierna ville förändra amorteringskravet enligt undersökning

För bara en dryg månad sedan, just före valet, skrev Nordnets sparekonom Frida Bratt i sin blogg: ”Fem av åtta partier vill förändra amorteringskravet” – i Nordnets enkät bland riksdagspartierna var det bara Miljöpartiet som sa nej till en förändring av amorteringskravet. Samtliga fyra partier i den konstellation som vann valet, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, vill slopa eller ersätta amorteringskravet med en bättre lösning – så vad hände? Myndigheternas seger över politiken?

Svenska Dagbladet har intervjuat småbarnsfamiljer som alla anser att politikerna ska hålla vad de lovar. SvD beskriver detta som en strid mellan politiker och myndigheter eftersom politikerna lovat något som både Finansinspektionen och Riksbanken inte vill gå med på.

Få hjälp att hitta lägsta bolåneräntan

Få hjälp att hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]