En bild på en man som tankarHögre bensinpriser kommer göra julen dyrare för alla som ska ut och resa.

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Julen förutspås bli ovanligt dyr i år, men inte på grund av att vi väntas köpa fler julklappar än vänligt. Istället är det höga elpriser, bensinpriser, matpriser och en svag krona som gör julen extra dyr i år.

Julen brukar vara en period på året då vi svenskar spenderar mycket pengar och i år är inget undantag. Det är dock inte vår konsumtion som gör att vi kommer spendera mer pengar än vanligt.
– Priset på flera olika varor har stigit kraftigt det senaste året. Matpriserna har stigit med i snitt tre procent, och de löneökningar svenskarna har haft kompenserar inte för det, säger Danske Banks sparekonom, Maria Landeborn, till Expressen.
Förutom högre matpriser har även priset på bensin och el stigit. Bensinpriserna har exempelvis ökat med 15 procent det senaste året och elpriserna har stigit med 13 procent under samma period.

Kronan är svag och ger mindre för pengarna

Just nu är den svenska kronan svag och även det kommer att påverka de svenska hushållen i jul. Den som köper julklappar i utlandet får räkna med att få mindre för pengarna och samtidigt blir de svenska varorna dyrare.
Ett hett tips från Maria Landeborn är därför att jämföra priserna för att hitta det billigaste. Det kan även vara värt att fundera över vad man är villig att betala för en vara.

Höjd ränta kommer påverka bolånetagarna

Även Riksbanken väntas komma med en rejäl julklapp – höjd styrränta. Styrräntan ser ut att höjas i antingen december eller februari och det kommer att påverka de flesta hushållen, framförallt hushållen med bolån. Många är dessutom ordentligt skuldsatta vilket kan innebära kraftigt höjda månadskostnader.
Styrräntan ligger idag på -0,5 procent och Riksbankschef Stefan Ingves har redan talat om att när räntan väl höjs kommer den göra det med 0,25 procentenheter. Maria Landeborn tror dock inte att bolåneräntan kommer stiga lika mycket.
– Men man ska vänta sig att bolåneräntan höjs kanske hälften av Riksbankens höjning, säger hon till Expressen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]