ungt par visas runt i lägenhet av mäklare. Liza Nyberg, vd Svensk FastighetsförmedlingI områden där bostadspriserna har gått neråt av olika anledningar kan bostadsköpare göra riktiga klipp. Det säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Solis Images/Shutterstock.com och Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ljusnarsberg och Flens kommun har haft den lägsta prisutvecklingen för villor respektive bostadsrätter det senaste året. I ett pressmeddelande listar Svensk Fastighetsförmedling var i Sverige som bostadspriserna har stigit minst och var bostadsköpare på så sätt kan göra bra klipp.

Juli var en rekordmånad för aktivitet på bostadsmarknaden. De stigande bostadspriserna tros i nuläget fortsätta öka till hösten. Men det finns flera delar av landet där bostadspriserna går neråt, vilket ger goda möjligheter till bra affärer för såväl köpare som säljare. 

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt på vilka orter som bostadsrätter och villor har stigit minst i pris det senaste året, utifrån uppgifter från Svensk Mäklarstatistik.

Ljusnarsberg och Flens kommun har minsta stigningen av bostadspriser

I toppen på listan för låga villapriser ligger Ljusnarsberg, en Örebrokommun. Där har prisnedgången legat på 13 procent. Liknande siffror har kommunerna Vetlanda och Eksjö. För bostadsrätter är prisutvecklingen lägst i Flens kommun, nämligen med minus 23 procent, följt av Åstorp och Härnösand.

Det är inte alla Sveriges kommuner som ingår i kartläggningen, utan bara dem som har tillräckligt stort antal sålda bostäder. 270 kommuner är medräknade för kartläggningen av villor och 195 kommuner för bostadsrätter.

Finns potential i att kartlägga även sjunkande bostadspriser

Ofta kartläggs områden där bostadspriserna har ökat. Men det finns en poäng i att titta även på områdena där bostadspriserna inte har ökat. Det menar Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg. 

– Likt en aktie vill du ju köpa på botten och sälja på toppen, säger Liza Nyberg i pressmeddelandet från Svensk Fastighetsförmedling.

Prisnedgångarna kan bero på rena tillfälligheter

Det är även en god idé att analysera varför bostadspriserna inte har ökat i de olika områdena för att ta reda på om det finns chans att göra en bra affär.

Nedgången kan i vissa fall bero på ett ökat utbud av bostäder tack vara mycket nybyggnationer. Men även psykologiska faktorer kan spela in på hur marknaden rör sig. Det kan exempelvis handla om oro för att räntorna ska stiga eller att bostadspriserna ska falla.

– Inte sällan handlar prisnedgångar i stabilare områden om tillfälligheter och då kan man göra riktiga klipp, avslutar Liza Nyberg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]