Kvinna ramlar i en trappaFoto: Astrid Gast/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Närmare 18 000 halkolyckor skedde i Sverige förra året. Många har hört av sig till Hyresgästföreningen och klagat på den dåliga halkbekämpningen från sina hyresvärdar, skriver Hem och Hyra. Den hyresvärd som inte utför någon halkbekämpning kan tvingas betala skadestånd om någon skadar sig olyckligt.

Det har hittills varit en kall vinter med mycket snö över i stort sett hela landet. Med jämna mellanrum har det varit töväder vilket lett till ishalka när det frusit på igen.
Ishalkan har lett till många halkolyckor vilket är något Hyresgästföreningen märkt av. Många har hört av sig med klagomål gällande halkbekämpningen som utförs runt fastigheter, rapporterar Hem och Hyra.
Det är hyresvärdens ansvar att se till att isiga trappor och gångvägar runt fastigheterna inte är hala. Om någon halkar och skadar sig på grund av den undermåliga halkbekämpningen kan hyresvärden tvingas betala skadestånd.

Viktigt att dokumentera på platsen där man halkat

Den som råkar ut för en halkolycka måste kunna bevisa att hyresvärden eller fastighetsägaren faktiskt bär ansvaret. Det kan handla om att det inte är sandat eller plogat där man som boende kan förvänta sig att det ska vara det.
Om man halkar och skadar sig ska man alltid försöka fotografera platsen. Det är även möjligt att be eventuella vittnen om namn och nummer. Därefter ska man så fort som möjligt anmäla olyckan.
I de fall där det går att bevisa att hyresvärden bär ansvaret brukar parterna komma fram till en förlikning där värden betalar en summa till den som skadat sig. Hur mycket det handlar om beror bland annat på hur pass omfattande skadan var.

Nästan 18 000 halkolyckor skedde förra året

Varje år sker tusentals halkolyckor i Sverige. Förra året skedde nästan 18 000 halkolyckor men de senaste tio åren har antalet olyckor varierat mellan cirka 10 000 – 23 000 olyckor.
Hur pass vanliga olyckorna är skiljer sig mellan olika platser i landet. Förra året var boenden i Jämtland mest drabbade, åtminstone sett till folkmängden. I länet skedde 681 olyckor per 100 000 invånare.
Personer boende i Skåne Län klarade sig bäst från halkolyckor. Där skedde 46 halkolyckor per 100 000 invånare.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]