Flera lägenhetshus i ett område i GöteborgFyra kommunala bostadsbolag i Göteborg vill höja hyrorna med 2,2 procent under 2021, något som Hyresgästföreningen ställt sig starkt kritiska till. Foto: Thomas Dekiere/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fyra av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg vill under 2021 höja hyran med 2,2 procent. Det säger Hyresgästföreningen nej till och kräver i stället frysta hyror, skriver Hem & Hyra.

I Göteborg kräver de fyra kommunala bostadsbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder, Poseidon och Gårdstensbostäder att från och med 1 januari 2021 höja hyran med 2,2 procent. Något som Hyresgästföreningen meddelade sina medlemmar i Göteborg om i fredags genom mejl.

Orimligt att höja hyrorna

De fyra kommunala bostadsbolagen har cirka 73 000 lägenheter i Göteborg och många av göteborgarna bor där. Det gör att bolagen tillhör landets största allmännytta.

I region Västra Sverige har Hyresgästföreningen redan tidigare i år gått ut och krävt att det inte får genomföras några hyreshöjningar under 2021. Enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef, Carl-Johan Bergström, är det mycket orimligt och tondövt att höja hyrorna nu.

Underhåll har ställts in eller blivit billigare

Carl-Johan Bergström sa tidigare i veckan till Hem & Hyra att det är totalt olämpligt att höja hyrorna i år. Om det är något år där det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Hyresgästföreningen är inte förvånade men besvikna över att bostadsbolagen i Göteborgs stad vill höja hyrorna trots rådande coronapandemi.

Hyresgästföreningen menar bland annat att bolagen har sparat en hel del pengar på underhåll som var planerade att genomföras men som ställts in eller blivit billigare under året. De hyreshöjningar som genomfördes under 2019 borde därför räcka även för 2021.

Kraven ligger lägre än i många andra delar av landet

Carl-Johan Bergström kan samtidigt konstatera att yrkandet på hyreshöjningar från de fyra kommunala bolagen ligger lägre än kraven under 2019 som låg på 3,3 procent. Yrkandet på hyreshöjning ligger även lägre än de 2,8 procent som Stockholms privata värdar har krävt.

Vidare säger Carl-Johan Bergström att man ändå har tagit någon form av hänsyn i Göteborg när kravet på hyreshöjning i andra delar av landet ligger på 3 till 4 procent. Men man bör ha i åtanke att förhandlingarna precis har börjat och man vet inte vart detta kommer att sluta. Men Hyresgästföreningen ser inget utrymme för att höja hyrorna i nuläget.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]