Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Tidningen Privata Affärer har publicerat en gedigen genomgång av fritidshusmarknaden. Undersökningen har genomförts varje år sedan 1997 och plockar upp sin försäljningsstatistik från hela landet – och nu ser det ut att vara perfekt läge för den som vill köpa fritidshus. Priserna är de lägsta på flera år.

Men – håll koll! Det finns skillnad beroende på var i Sverige du vill köpa ditt hus. Det kan diffa flera miljoner från det lägsta till det högsta priset.
-Visst var det trögt i fjol men jag blir ändå förvånad över siffrorna. Kanske beror nedgången på att vi har några riktigt stora fritidshusområden där det alltid finns objekt till salu som drar ner priset, säger Johan Ahlén, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
-De riktigt attraktiva objekten har behållit sin höga prisnivå medan den röda stugan i skogen har tagit ordentligt med stryk, säger Johan Engström, VD Fastighetsbyrån.

Dyrast

Några platser som toppar prislistan är Stockholms skärgård i Vaxholmsområdet och i Båstad. Här får du betala mer än 6 miljoner kronor för en sommarstuga. Strax efter följer Österlen och Simrishamn med 4,9 miljoner kronor. Största prisökningen har dock skett i Falkenberg, hela 824% under de senaste 25 åren.

Var fyndar man?

Ett bra tips är skärgården i Östergötland. Priserna har sjunkit med 26% ner till 3,3 miljoner kronor för en sommarstuga. Vill du fynda riktigt rejält ska du dock styra kosan norrut till Härnösand. Här har priserna alltid varit låga och du kan fynda en sommarstuga för 1,3 miljoner kronor.

Men vila inte på lagrarna. Priset kan gå uppåt redan nästa år.

-Räntesänkningarna närmar sig och vi ser en ökad aktivitet för permanentboenden. Det kommer att dröja innan fritidshusmarknaden påverkas, men nästa år kanske även den börjar normaliseras, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån till Privata Affärer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]