mäklare och köpare förhandlar över en miniatyrvillaKöpare är just nu mycket på och vill köpa villor redan innan mäklarna hunnit få ut dem på marknaden. Foto: Poungsaed-Studio/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 4 maj, 2021

Först till kvarn är den nya metoden för spekulanter på villamarknaden. Mäklare över hela landet vittnar om så högt tryck att allt fler villor säljs innan de ens kommer ut på marknaden, skriver Dagens Nyheter. Dessutom säljs de för högre pris än vad mäklarna kan förutse.

Utbudet av villor brukar öka under våren. Men i år har efterfrågan vuxit mer än vad utbudet har gjort, uppger flera mäklare. Det har lett till att köparna har alltmer bråttom med att försöka lägga vantarna på en bostad.

Köparna kontaktar mäklare och budar innan visning

Många som söker bostad registrerar sig på mäklares hemsidor för att få utskick om villor som är på gång. De kontaktar också mäklaren tidigt för att fråga om något intressant finns i området som inte annonserats ut till försäljning än.

– Men det där är lite svårt som mäklare, för säljarna vill ju helst gå ut på marknaden och sälja till marknadspris, säger Helen Norrman, som är fastighetsmäklare i Umeå på Boporten fastighetsförmedling.

Det har också blivit vanligare att köpare lägger bud på bostäder redan innan visningen, för att slippa behöva gå igenom en tuff budgivning. 

Bildats en egen marknad för förtidsköp

I Malmö märks samma mönster, berättar Mattias Larsson på Bjurfors Skåne. Det har vuxit fram en ”förmarknad” till bostadsmarknaden, där många villor säljs av redan innan de kommit till publik försäljning.

Han berättar också att köparna generellt är mer pålästa i dag och redan har kommit långt i sin köpeprocess när de hör av sig.

Även Skandiamäklarnas Anna Svanberg i Tyresö bekräftar att de inte alltid hinner få ut objekt på Hemnet eller ens på mäklarens egen hemsida. Det är högt tryck redan innan bostaden hunnit läggas ut.

Bostäder är svårvärderade i dagens läge

Det här fenomenet gör det svårare att värdera bostäder i dag, tycker fastighetsmäklaren och kontorschefen Maria Ekängen på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad.

Priserna stiger så mycket på kort tid att en värdering blir inaktuell på bara några månader. Spekulanterna är också villiga att lägga högre bud än vad mäklaren alltid kan räkna med.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]