Nyproducerade lägenheter i Göteborg.Det går snabbt att få en hyresrätt om du är villig att betala hög hyra. Kötiden för en nyproducerad lägenhet i ytterkanten av Stockholm eller Göteborg ligger mellan 6 och 12 månader. Foto: Trygve Finkelsen/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 1 juli, 2021

Nybyggda hyresrätter har kortare köer och det går snabbt att få en bostad om du är villig att betala en hög hyra. Enligt Hem & Hyras undersökning svarar närmare hälften av bostadsbolagen att den genomsnittliga kötiden är mindre än ett år till en nyproducerad bostad, skriver Hem & Hyra.

Det kan gå snabbt att få en hyresrätt om du har råd att betala en hög hyra. Det innebär inte dock inte att det råder fri hyressättning. Generellt sett så är hyran på nyproducerade lägenheter högre än på gamla lägenheter.

Fri hyressättning – en het potatis som fällde Stefan Löfvén

Hyressättningen för nyproducerade lägenheter har under det senaste året varit ett hett samtalsämne och så sent som i förra veckan fällde förslaget om fri hyressättning statsminister Stefan Löfvén i en missförtroendeomröstning. 

Det har rått delade meningar om hur hyrorna ska sättas i nyproducerade lägenheter. Ett av argumenten för fri hyressättning var att det skulle byggas fler lägenheter.

Fri hyressättning leder inte till fler bostäder

Enligt en undersökning som Hem & Hyra genomförde bland landets värdar, finns det inget som tyder på att fri hyressättning skulle leda till att det skulle byggas fler hyresrätter eller att hyrorna skulle chockhöjas. 

Anledningen till att det inte skulle bidra till fler bostäder är att hyrorna på nyproducerade hyresrätter i dagsläget redan är så höga, enligt de 129 kommunala bostadsbolagen som svarade på enkäten.

Kort kö till dyra nyproducerade hyresrätter

De höga hyrorna är oftast en av anledningarna till att det går så snabbt att få ett förstahandskontrakt på en nyproducerad lägenhet. Av de som svarade på enkäten uppgav 29 procent att den genomsnittliga kötiden ligger på 0 till 6 månader. 16 procent uppgav att den genomsnittliga kötiden ligger mellan 6 och 12 månader. Men bara 9 procent uppgav att de hade en kötid som var längre än tre år. 

Flera av de bostadsbolag som svarade att kötiden ligger mellan 6 och 12 månader finns i Stockholm och Göteborg där efterfrågan är som störst.

Enligt Mikael Jansson, vd på Robert Dicksons stiftelse i Göteborg, blir yngre hyresgäster i första hand hänvisade till de dyrare och nyproducerade bostäderna i stadens ytterkant medan äldre hyresgäster som köat längre och har god ekonomi ofta får företräde till stora lägenheter i centrala Göteborg med låg hyra. Det anser han är ett bekymmer när det gäller samhällsutvecklingen på sikt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]