mäklare visar planlösning på surfplattaHos många mäklare är det frivilligt för budgivare att identifiera sig med bank-id, men nu inför flera mäklarfirmor krav på detta. Foto: tsyhun/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Mäklarfirman Norban och flera andra mäklare inför krav på BankID vid budgivning. Tanken är att detta ska motverka fejkade bud, skriver SvD Näringsliv. Fastighetsmäklarinspektionen bekräftar att det finns en stor oro över detta i mäklarbranschen.

Sedan några år tillbaka kräver lagen att mäklare för journal på alla bud som läggs, och på alla budgivare. Men i Sverige är lagda bud i nuläget inte bindande, till skillnad från i många andra länder.

På grund av detta oroar sig mäklare för problem med fejkade budgivningar. Därför inför nu vissa mäklare krav på BankID för dem som vill lägga ett bud på en bostad.

Id-kontroll gör det svårare att fejka bud

Mäklarfirman Norban är en av dem som först inför kravet på BankID för budgivare. Kravet gäller budgivning på alla objekt. Vd:n Per Hedenmark säger att bud visserligen inte fejkas lika ofta som många tror, men de vill att köparna ska kunna se exakt vilka som har deltagit.

Han påpekar också att det förstås fortfarande går att fejka bud, även efter att id-kontroll har införts. Men när budgivaren behöver visa exakt vem som har lagt budet blir ribban betydligt högre, menar Per Hedenmark.

Fastighetsbyrån och flera andra mäklare har redan en id-lösning för budgivare. Men i deras fall är det frivilligt. Bud kan fortfarande ges via telefon, utan några krav på att bekräfta sin identitet.

Många anmäler problem med budgivningar 

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) får cirka 100 ärenden per år som gäller brister i budgivningen. Det motsvarar mellan en fjärdedel och en femtedel av de ärenden som kommer in till myndigheten. Flest klagomål kommer från mäklare och kunder i Storstockholm.

Enligt David Johansson, tillsynschef på FMI, är det relativt ovanligt att bulvaner står bakom budgivningarna. En bulvan är en person som budar för någon annans räkning. Men det finns ändå en stor oro över om budgivningar går rätt till.

– Vi möter mycket oro kring budgivningar, och det blir ofta påföljder för mäklare. Så budgivningarna är problematiska för branschen.

Hemnet erbjuder mäklare kostnadsfri id-kontroll

Bostadssajten Hemnet har nyligen köpt in en IT-tjänst, där budgivare får identifiera sig med BankID. Denna tjänst är tillgänglig för alla mäklare som vill använda sig av den.

– Som stor aktör vill vi bidra till ökad transparens och därför finns nu den här tjänsten kostnadsfritt för alla mäklare, säger Hemnets talesman Staffan Tell.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]