sveriges rikes lagbokDen som hyr ut en bostad utan tillåtelse och till för hög hyra riskerar fängelsestraff när den nya lagen träder i kraft. Foto: Jari J/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Riksdagen har röstat igenom en ny lag för att komma åt handeln med svarta hyreskontrakt. Från och med oktober gäller fängelsestraff vid olagliga hyresaffärer, skriver Hem & hyra. Men lagen påverkar även andra områden av hyresmarknaden, såsom andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten.

Trots att det redan är olagligt att hyra ut lägenheter svart finns det en bred marknad för den typen av kontrakt. Därför har riksdagen röstat igenom en ändring i lagen som ska försvåra handel med svarta hyreskontrakt.

Den nya lagen gäller från den första oktober i år och reglerar straffet för att sälja och köpa svarta hyreskontrakt. Men förutom dessa områden påverkas också den som vill byta lägenhet eller hyra ut lägenhet i andrahand.

Fängelsestraff för att sälja och köpa svartkontrakt

Framför allt innebär lagändringen att straffet för handel med svarta hyreskontrakt blir hårdare. Beroende på hur grovt brottet är kan det röra sig om allt från böter till fängelse i upp till fyra år.

I och med lagändringen blir det även kriminellt att köpa hyreskontrakt svart, vilket det inte har varit förut. Straffet för köparen som betalat för ett sådant hyreskontrakt är fängelse i max två år.

Lägenhetsbyte och andrahandsuthyrning regleras av lagändringen

Även reglerna för andrahandsuthyrning blir hårdare genom den nya lagen. Någon som tar ut en alldeles för hög hyra vid andrahandsuthyrning kan straffas genom att bli av med sitt eget hyreskontrakt. Om uthyrningen dessutom sker utan tillåtelse från hyresvärden kan personen få fängelse, i max två år.

När det gäller byten av hyreslägenheter måste man efter den första oktober ha bott i lägenheten i minst ett år för att få byta den med någon annan. Det kommer inte längre vara möjligt att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt.

Presumtionshyra ska bli möjlig för fler nya bostäder

Lagändringen påverkar också hyressättningen. Det ska vara möjligt att hyressätta fler utrymmen som byggs om till bostäder genom en presumtionshyra. Det är en hyra som baseras på produktionskostnaden, snarare än bruksvärdet för bostaden. Det är hyresvärden och hyresgästorganisationen som förhandlar fram en sådan presumtionshyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]