En bild på en bostad i StockholmEn centralt belägen bostad är viktigt för bostadsköpare. Foto: Artesia Wells / Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Det är nytt år och många som letar nya bostäder. På en osäker marknad verkar många köpare leta efter centrala bostäder som de tror håller priserna bättre.

Trots en osäker bostadsmarknad är det många som nu i början av det nya året börja leta efter en ny bostad. Gemensamt för många köpare är att de värdesätter bostadens läge.

TT har varit i kontakt med många förstagångsköpare och alla tycker det är viktigt med en centralt belägen bostad.

Tryggare med centrala bostäder

Anledningen till att bostadsköparna lockas till centrala bostäder kan vara många. En del köpare känner sig tryggare med att köpa centrala bostäder då de inte tror att priserna kommer rasa allt för mycket.

 – Jag har svårt att tänka mig att de kommer gå ned så att man inte får igen pengarna efter några år, säger bostadsspekulanten Hjalmar Wiklander, till TT.

Många avstår gärna nyproduktioner. Dels på grund av kostnaden, dels på grund av de höga avgifterna som nyproducerade bostäder tenderar att ha.

Sjunkande priser gynnar köparna

Året är bara en vecka gammalt så det är svårt att sia om bostadsmarknadens framtid. Många experter menar dock att det är köparens marknad. Bland annat förutspår Danske Bank ett prisfall på mellan fem och tio procent vilket skulle gynna alla som vill köpa sig en bostad.

De sjunkande priserna har bland annat påverkats av ett stort utbud av nyproduktioner. Dessutom kan det skärpta amorteringskravet som infördes i mars förra året haft en viss påverkan på priserna.

Mäklarsamfundet tror att priserna kommer stå stilla

Experterna är inte eniga om marknadens framtid. Mäklarsamfundet tror att prisläget kommer ligga still under året. 

– Det kommer att göras affärer även i år, och jag tror att marknaden kommer att gå i sidled. Någon procent upp ena månaden och lite ned nästa, men inga dramatiska förändringar, Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef, Joakim Lusensky, till SvD.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]