Bolån

Liberalerna vill införa samma räntemodell för bolån som används i Finland. Det skulle innebära att bolåneräntorna tydligare speglar bankernas upplåningskostnader. Även Socialdemokraterna vill se ändringar på bolånemarknaden. 

I Sverige finns två modeller som bankerna använder för att avgöra låntagarnas bolåneränta. Den vanligaste modellen är att listränta används som utgångspunkt och att en förhandling behöver ske för att få ner räntenivån. Samtliga storbanker, och ett flertal andra banker, använder detta alternativ. Det är däremot en modell som fått en hel del kritik då många bolånetagarna inte vet hur det fungerar eller inte har kunskapen att kunna förhandla och sätta press på bankerna. 

Det andra alternativet är så kallade förhandlingsfria bolån. De banker som tillämpar denna modell tar enbart hänsyn till lånets belopp och belåningsgrad och ger därmed exakt samma ränta till alla låntagare med samma ekonomiska villkor. 

För att skapa en ännu mer transparent bolånemarknad vill Liberalerna istället införa en modell som används i Finland. Om den skulle införas i Sverige skulle bankerna behöva, på ett tydligare sätt, förklara varför räntenivåerna skiljer så mycket som de gör idag. 

Stibor som referensränta

Liberalernas förslag är att en offentlig referensränta ska användas, vilket exempelvis kan vara Stibor-räntan. Stibor-räntan används redan idag som en referensränta vid beräkningar av olika finansiella kontrakt, obligationer och lån. Dess nivå räknas ut automtiskt dagligen genom att ett genomsnitt beräknas på de räntenivåer som bankerna är villiga att låna ut pengar till om det sker till andra banker. 

Skulle Stibor användas som referensränta kommer den alltså att spegla bankernas egna upplåningskostnader. Det är även denna kostnad som borde ligga till grund för bolånetagarnas räntekostnader anser Liberalerna. Det är även vad Cecilia Rönn, ekonomisk-politisk talesman för partiet, säger till Dagens Nyheter. 

Vi tycker att bolåneräntan ska bestämmas som den finska modellen med en referensränta utifrån bankernas kostnader för att låna ut pengar

Motivera högre ränta – inte lägre

Den stora skillnaden mellan den svenska och finska modellen blir vem som behöver motivera räntenivån. Hos de svenska bankerna, som har individuella räntenivåer, behöver bolånetagaren motivera och förhandla ner sin räntenivå. Det ligger därmed i kundens intresse att kunna motivera en lägre ränta. 

Detta medan Finlands modell innebär att bankerna måste motivera varför bolåneräntan är högre än den indexränta som används. Istället för erbjuda olika stor ränterabatt, som i Sverige, skulle bankerna alltså behöva motivera sitt räntepåslag. Med andra ord det påslag som sker på den indexräntan. 

Även stöd från S

Liberalernas förslag har än så länge inte lyfts upp till förhandling inom gällande regeringssamarbete. Det är inte förrän dess som frågan kan drivas framåt och eventuell utredning tillsättas. En utredning som i så fall undersöker förutsättningarna och förväntade resultat av förslagen. Däremot har även andra partier påpekat att bankernas sätt att beräkna bolåneräntor bör ses över. Detta inte minst efter de miljardvinster som svenska banker redovisade under 2024. 

Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett flertal åtgärder för att förändra bolånemarknaden till konsumenternas fördel. Ett av förslagen är att förbjuda banker att använda listräntor. Enligt partiet gör listräntor ”det svårt för konsumenterna att förstå räntesättningen”. Istället föreslår de att bankerna enbart ska använda snittränta vilket tydligare visar vilken räntenivå banken i genomsnitt ger på dess bolån. 

Utöver att listräntor bör tas bort föreslås att systemet med ränteskillnadsersättning ses över så att större rörelsefrihet skapas på bolånemarknaden. Dessutom önskar de att konkurrensen stärks genom att tillåta statliga SBAB att både erbjuda löne- och transaktionskonton. Många bolånetagare prioriterar nämligen att ha alla tjänster hos samma bank även om det innebär en högre bolåneränta. Om SBAB erbjuder flera finansiella tjänster öppnas därmed en större möjlighet även för denna kundgrupp att jämföra och flytta bolånet till den statliga banken. 

På pressträffen, där Mikael Damberg (S) presenterade förslagen avslutade han sitt framförande med att sammanfatta de problem som S upplever finnas på bolånemarknaden. 

– Jag tycker det är tydligt att bankmarknaden idag inte fungerar som den ska. Bankerna har för mycket makt, medan konsumenterna har för lite. Och det är vanligt hushåll som betalar priset.

Se pressträffen där Mikael Damberg (S) presenter partiets åtgärder för en stärkt konsumentposition på bolånemarknaden nedan:

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]