Två bostadsköpare och en mäklare i munskydd framför ett hus.Rekordmånga bostadsspekulanter anmäler mäklare för misstänkta lockpriser. Stora prisskillnader kan ibland bero på de oförutsägbara prisstigningarna, men inte alltid. Foto: My Agency/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Mellan januari och april fick Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) in 726 anmälningar mot mäklare för misstänkta lockpriser. Antalet har mer än dubblerats sedan samma period 2020. Dock är det hittills bara 28 varningar som har delats ut av disciplinnämnen på FMI, enligt Dagens Nyheter

De få varningarna beror dels på hur bostadsmarknaden har rusat, dels på att det är svårt att bevisa användning av lockpriser.

– Att vi ska hitta bevis för att mäklaren medvetet lagt ut bostaden för ett lägre pris än den värderat den till, i en period som har varit väldigt turbulent och där priserna har gått upp hela tiden, är väldigt svårt, förklarar Anders Antonsson, som är kommunikationsansvarig på FMI.

En varning är en markering för att mäklaren har gjort fel. Om mäklaren upprepar felet trots flera varningar kan mäklarregistreringen till slut dras in, vilket innebär att man inte har förtroende att arbeta som mäklare längre. Under förra året var det bara en enda mäklare som fick denna påföljd.

1 av 25 mäklare fick varning för lockpriser i granskning

Ökningen av anmälningar har märkts av under flera års tid. Av den anledningen inledde FMI en granskning förra våren. 25 olika mäklare fick lämna en förteckning över de tio senaste försäljningarna. De fick också berätta varför de gjort bedömningen och lämna uppgifter om referensbostäder som de jämfört med, skriver Mäklarvärlden.

Av de 25 mäklarna har nu två blivit varnade, men bara en på grund av lockpriser. Den andra varnades i stället för att ha förmedlat köpet utan ett skriftligt uppdrag.

Den första mäklaren konstaterades ha använt lockpriser i sex fall av tolv som granskades. Mäklaren hade inte heller lämnat de två uppdragen som hade stört skillnad mellan utropspris och slutpris till granskning .

Svår värdering medför inte felaktiga varningar

Många mäklare uppger att bostäder är svårare att värdera i dag. Men det medför inte att varningar ges felaktigt, menar FMI:s operativa chef David Johansson, eftersom de alltid ser på helheten i den bedömningen.

– Prisuppgången är en indikation, men den ligger inte enskilt till grund för beslutet. Vi tittar också på mäklarstatistik och mäklarens skäl till prissättningen.

Vidare säger David Johannsson till Dagens Nyheter att FMI tar konsumenternas missnöje på allvar och kommer fokusera mer på mäklare som blivit anmälda för lockpriser flera gånger. Ärendena påverkar inte bara mäklarna i fråga utan förtroendet för hela branschen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]