Villor på rad i bostadsområde.Enligt Svensk Mäklarstatistiks nya mätning rådde fortsatt lugn på bostadsmarknaden i augusti. Foto: romakoma/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik stod bostadsmarknaden mer eller mindre still under augusti. Ser man till riket i stort var villapriserna oförändrade medan priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Under sommaren 2021 har det varit lugnt på bostadsmarknaden, i alla fall om man jämför med den otroligt intensiva perioden som tog sin början våren 2020. Och lugnet fortsatte även i augusti, enligt en ny mätning från Svensk Mäklarstatistik. I riket låg villapriserna stilla medan bostadsrättspriserna gick upp med 1 procent.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, konstaterar att bostadsmarknaden har gjort en inbromsning efter det höga tempot som vi bevittnat i drygt ett och ett halvt år.

– Förvisso är det höga volymer och stor omsättning men det är ett lugnare tempo och priserna rör sig inte lika kraftigt uppåt, säger han till SvD Näringsliv/TT.

Stiltje på villamarknaden i storstäderna

I Sveriges storstäder var det stiltje på villamarknaden i augusti. I Stockholm med omnejd gick priserna ned med 1 procent, medan de låg stilla i både Göteborg och Malmö. Bostadsrättspriserna ökade med 1 procent i centrala Stockholm, i centrala Göteborg och Storgöteborg, men var oförändrade i övriga storstadsområden.

Per-Arne Sandegren menar att man ännu inte vet huruvida sommarens inbromsning på bostadsmarknaden kommer följa med när vi nu går mot höst. Priserna tickar förvisso uppåt, men enligt Per-Arne Sandegren tyder kurvorna på en viss utplaning.

Bostadsmarknaden i Malmö fortsatt het

Bostadsmarknaden i Malmö har minst sagt varit het under det senaste året, och på årsbasis är det här som priserna ökar som mest. Det gäller både villor och bostadsrätter. Under de senaste 12 månaderna har villapriserna i Stormalmö ökat med 22 procent, vilket kan jämföras med 18 respektive 17 procent i Storstockholm och Storgöteborg.

Enligt Per-Arne Sandegren ligger bostadspriserna fortfarande lägre i Malmöområdet. Både när det gäller snitt- och kvadratmeterpriser för villor och bostadsrätter. Han tillägger dock att Malmö-marknaden sakta men säkert börjar knappa in på landets andra storstadsregioner.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]