Ett miniatyrhus i trä med grönt tak står på en hög med svenska sedlar i olika valörer.Den stekheta bostadsmarknaden mattades av något under sommaren. Men intresset för fritidshus är fortfarande stort och priserna fortsätter att stiga. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 23 augusti, 2021

Svalare bostadsmarknad under sommaren och en viss nedgång i medelpriset på villor och lägenheter. Intresset för fritidshus är fortfarande stort och prisutvecklingen fortsätter att peka uppåt, skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Den tidigare stekheta bostadsmarknaden svalnade något under sommaren och det syns en viss nedgång i medelpriset på lägenheter och villor. Däremot verkar intresset för fritidshus fortfarande vara stort vilket syns på prisutvecklingen.

Bostadsmarknaden brukar mattas av under sommaren

Det är inte helt ovanligt att bostadsmarknaden mattas av något under sommarmånaderna. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings vd, Liza Nyberg, är det vanligt att bostadsmarknaden bromsar in under sommaren när hushållen prioriterar annat. Därför ska siffrorna tas med en nypa salt.

Prisläget brukar återgå till det normala under september till oktober och det är först då man kan börja spekulera om det är en beständig nedgång eller en tillfällighet.

Medelpriset minskade på bostäder i Stor-Stockholm

I Stockholm har prisökningen avstannat och under juli månad minskade medelpriser på villor i Stor-Stockholm från 7 425 000 kronor till 6 318 000 kronor. Man kan se en liknande nedgång även för bostadsrätter i samma område. Under juli minskade medelpriset per kvadratmeter från 65 419 kronor till 59 259 kronor. Men priserna för bostadsrätter i centrala Stockholm ligger oförändrade.

Enligt Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen brukar sommaren vara en lugnare period än resten av året. Den ovanligt aktiva sommaren 2020 berodde troligtvis på pandemin vilket ledde till att allt fler letade efter en större bostad. 

Viss avmattning under juli i Göteborg

I Göteborg såldes det villor som aldrig förr under juli månad. Men även där har marknaden avstannat. Enligt Anders Lundgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal, var juni den bästa månaden hittills för villor.

Under juli minskade efterfrågan något, vilket naturligtvis ledde till en viss avmattning. Dock tror han att augusti kommer att visa en uppgång från juli månads siffror.

Priserna fortsatte stiga i Stor-Malmö

Trenden syns även i Malmö där den tidigare stabila prisökningen mattades av något under juli. I centrala Malmö har medelpriserna gått ned något medan medelpriset för bostadsrätter har fortsatt att öka i Stor-Malmö.

Enligt Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö, var det lugnare på bostadsmarknaden under juli i år jämfört med juli 2020. 

Fritidshusen – hetare än någonsin

När det gäller intresset för fritidshus verkar det bestå. 4 av 10 fritidshusägare uppger att de värdesätter sitt fritidshus mer än vanligt och att de kommer att tillbringa mer tid av sin semester där under de kommande 3 till 5 åren.

Priserna för fritidshus fortsätter att stiga. Enligt Liza Nyberg är det fortfarande stor efterfrågan på stugor. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]