miniatyrhus i gräset en solig sommardagDe flesta mäklare planerar för en ovanligt aktiv sommar på bostadsmarknaden, nu när reserestriktioner råder under semesterveckorna. Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Mäklarfirmor planerar för en aktiv bostadsmarknad under sommaren med fler försäljningar igång än vanligt, på grund av reserestriktionerna. Men alla mäklare delar inte den bilden, skriver SvD Näringsliv.

Just nu tar bostadsförsäljningar längre tid än vanligt. I och med riktlinjer om social distansering och att visningar hålls privat är det färre spekulanter som kan delta i varje visning.

Därför tror mäklarna att bostadsmarknaden kommer att fortsätta rulla på under sommaren, även under juli som är den typiska semesterperioden.

Reserestriktioner gör att mäklare och köpare förblir tillgängliga

En annan sak som talar för fortsatt aktivitet är att varken köpare eller mäklare kan resa bort under ledigheten och därför planerar att finnas tillgängliga även under sommaren. Det menar Johan Nordenfelt, informationschef för Erik Olsson.

Fredrik Kjell, vd för Husman Hagberg, håller med.

– Vi planerar för en aktiv bostadsmarknad i sommar och bedömer att den kommer att vara det. Dels på grund av att en del marknader inte har tagit fart på grund av restriktioner kring resandet.

Juli förväntas ha större utbud än vanligt

Sommaren brukar vara en bra tid för bostadsförsäljningar. Och i år ser efterfrågan ut att vara konstant, enligt Notars pressansvarige Henrik Rundgren.

Även Kristian Perman, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, menar att det alltid är fördelaktigt att sälja sin bostad under juli månad. Utbudet är nämligen inte lika stort då.

– Men det som skiljer i år är nog att det kommer finnas fler bostäder till salu. Dessutom kommer fler vara hemma och leta eftersom det blivit lättare att titta på bostäder i och med digitala visningars, påpekar han.

Fastighetsbyrån och Bjurfors tror inte på hög aktivitet

En åsikt som sticker ut är dock Fastighetsbyrån. De tror att människor trots allt kommer att vilja vara lediga och att aktiviteten på bostadsmarknaden kommer att bli låg under juli, enligt kommunikationschef Johan Vesterberg.

Bjurfors ser inte heller några tendenser på en aktiv bostadssommar hittills, och kan ännu inte uttala sig om hur den kommer att bli. Därför har Bjurfors inte heller planerat för någon större rusning, kommenterar vd:n Ola Lundqvist.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]