ung vuxen man i soffa med diskuterande föräldrar i bakgrundenRekordmånga unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar för att de inte har ekonomin eller kötid till en egen bostad. Foto: SpeedKingz/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fler unga än någonsin tvingas bo hemma hos sina föräldrar, skriver Hem & Hyra. På grund av höga bostadspriser och långa kötider är det för många enda alternativet, förutom dyra och osäkra andrahandskontrakt.

280 000 unga vuxna mellan 20 och 27 år bor i dag hemma hos sina föräldrar. Det visar siffror både från Statistiska centralbyrån och Hyresgästföreningens rapport om ungas boende, och innebär ett rekordhögt antal.

Bostadsköer och höga priser främsta orsakerna

Det finns flera anledningar till varför unga tvingas stanna kvar eller flytta hem. Dels har snittpriset för bostadsrätter gått upp med hela 80 procent på tio år. Dels har bostadsköerna i Sveriges största städer under de senaste åren vuxit med 60 procent.

För boende i andra hand finns inte någon lika samlad statistik. Men enligt Blockets siffror är utbudet i Malmö och Göteborg lika stort i dag som kring 2010, medan priserna blir högre.

I Stockholm är utbudet större, men även där har snittpriset ökat med nästan det dubbla. Till exempel har genomsnittshyran för en etta på 25 kvadratmeter i andra hand ökat från 4 200 till 7 900 kronor.

Andra hand är ofta enda alternativet

Ändå är det ofta andra hand som är alternativet för unga som inte står ut med att bo hemma hos föräldrarna. Det är ofta enda utvägen, eftersom bostadskön kan vara så mycket som tio år lång.

–Vad är det för samhälle där man skickar ut de som är i mest behov av att spara pengar och ha en trygg grund att stå på till den sämsta boendeformen? Med väldigt få undantag är andrahandsmarknaden just det. Den är dyr och den är oberäknelig, säger boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB.

Fler unga köper bostad – men det är dyrt

Andelen unga som bor i bostadsrätter har ökat de senaste fem åren, medan andelen i hyresrätt har minskat. Men en lägenhet i en storstad kostar mycket. För en etta i Stockholm behövs ungefär 400 000 kronor i kontantinsats för att få bolån från banken.

I Malmö och Göteborg är det omkring 169 000 respektive 323 000 kronor som krävs i kontantinsats för en etta. För att ha råd med det vid 18 års ålder krävs det att föräldrarna har sparat 700–2 000 kronor varje månad från din födsel.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]