villor längs en gataVillor och större bostadsrätter är mest efterfrågade och har också haft den största prisökningen. Foto: hydebrink/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsmarknaden är fortsatt mest gynnsam för säljare med sina höga priser, rapporterar SvD Näringsliv. Fastighetsbyrån har tittat närmare på hur efterfrågan på olika bostadstyper ser ut.

Fastighetsbyrån har frågat sina mäklare vilka som har det mest fördelaktiga läget på bostadsmarknaden just nu. Deltagarna fick gradera läget på en skala från 1 till 10, där 0 står för köparnas fördel och 10 för säljarnas fördel.

Det samlade svaret blev 7,7, vilket är den högsta siffran på flera år. Senast den var så långt mot säljarens sida av skalan var i april 2017, då resultatet blev 7,3.

Låga räntor och hemmajobb ger stor efterfrågan

Johan Engström är vd för Fastighetsbyrån. Han säger att många omprövar sin nuvarande bostad och funderar på var de vill bo någonstans, efter att ha jobbat från hemmet det senaste året.

– På makronivå gäller låga räntor och jag tror att folk känner sig hyfsat trygga med att det kommer att hålla i sig under lång tid framöver, fortsätter han.

Stora bostäder är mest eftertraktade

Villor har den största efterfrågan. Där har priserna ökat med i genomsnitt 17 procent på ett år, enligt senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. Därefter är det stora lägenheter som är eftertraktade. Bostadsrätter har ökat 8 procent under året som varit. 

I Malmö är efterfrågan som störst. Men nästan alla städer med högskolor och universitet följer samma trend, enligt Johan Engström.

Även intresset för småhus och nyproduktion är stort, så priserna ökar även där. Nyproduktionen har ett riktigt högt tryck i de 20 största kommunerna i landet.

Mindre bostäder är inte så eftertraktade. Även om det finns intresse hos förstagångsköpare har de flesta av dem inte råd med de höga priserna som gäller även de små bostäderna.

Amorteringskravet och arbetslöshet kan dämpa efterfrågan

Som bekant återinförs amorteringskravet i augusti för den som har bolån. Då tror Johan Engström att efterfrågan på bostäder kan dämpas, även om det inte synts några tecken på detta ännu.

Även arbetsmarknaden är en avgörande faktor för hur priserna kan utvecklas framåt, menar Johan Engström. Ifall vi skulle hamna i en svacka med hög arbetslöshet kommer det att göra avtryck på bostadsmarknaden.

– Hamnar vi inte där tror jag på en fortsatt stark underliggande efterfrågan, men en lugnare prisutveckling, avslutar Johan Engström.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]