mäklare visar tom bostad för intresserade köpareFörsäljningen av bostadsrätter har minskat under mars, och försäljningen av villor kommer mest troligt att följa den utvecklingen. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Utbudet av bostadsrätter är rekordhögt, men antalet bostadsaffärer har minskat och prisutvecklingen stannat av. SvD Näringsliv skriver om hur försäljningen av bostäder väntas påverkas av den pågående coronapandemin.

Antalet bostadsrätter till salu på Hemnet är just nu rekordhögt. Även försäljningssiffrorna var höga i början av förra månaden, då stort intresse fanns hos köparna. Men mot den senare halvan av mars minskade försäljningen med 15 procent.

Denna avstanning är ett abrupt avbrott från en trend av stadigt stigande bostadspriser som pågått sedan förra året. Nu står i stället prisutvecklingen i princip stilla.

Andra bostadsformer väntas följa bostadsrätterna

Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Han berättar att bostadsrätterna är först med att följa förändringar i konjunkturen. Framöver förväntas även andra typer av bostäder att följa efter den utvecklingen.

– Den allmänna konjunkturen är överordnad bostadsmarknaden. Det finns ingen anledning att den inte skulle mattas av, säger Per-Arne Sandegren.

Coronapandemin kommer troligen påverka bostadspriserna

Hur bostadsmarknaden kommer att se ut under resten av våren vill Per-Arne Sandegren inte spekulera i. Men att priserna inte skulle påverkas av coronapandemin är osannolikt, menar han.

Än så länge har priserna inte vänt för att minska, men det är rimligt att vänta sig med tanke på det stora utbudet och de osäkra ekonomiska utsikterna.

Däremot är det svårt att avgöra hur stor påverkan på bostadsmarknaden kommer bli, menar Per-Arne Sandegren. Det hänger på hur snabbt ekonomin kommer se ut att återhämta sig från coronakrisen.

Bostadsaffärerna har minskat sedan i fjol

Våren är vanligtvis bostadsaffärernas högsäsong, men jämfört med mars förra året har antalet affärer minskat. I år låg årstakten på +7 procent under mars.

Under den gångna månaden hade Stockholms innerstad de högsta priserna per kvadratmeter bostadsrätt, med 94 645 kronor i genomsnitt. Lägst var genomsnittspriserna i Malmö, med ett kvadratmeterpris på 29 999 kronor.

När det gäller villapriser har de stigit med en procent under mars månad, och snittpriset i landet i stort var cirka 3,3 miljoner kronor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]