Adrian Miller och Per HedenmarkNorbans Adrian Miller och Per Hedenmark ska förändra mäklarbranschen. Foto: Press

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Den nya bostadsmäklartjänsten Norban vill röra om i mäklarbranschen. Genom sin nya hybridmäklartjänst hoppas nykomlingarna höja konkurrensen i mäklarbranschen och i förlängningen sänka kostnaderna för säljaren.

Hybridmäklaren Norban vill förändra sättet som svenskar säljer sina bostäder på. Genom att blanda den klassiska mäklarbyrån med en automatiserad tjänst tror bolagets grundare att tjänsten kommer att underlätta för potentiella säljare att få upp sina bostäder till försäljning.

– Vi är den första mäklarfirman i Sverige där du själv kan publicera din bostad. Du laddar ner en app, lägger upp bostaden på under minuten, och sedan kan du kan samla intresse för bostaden innan du beslutar dig för att gå vidare med en försäljning, säger en av bolagets grundare i en intervju med sajten Breakit.

Norban ska göra bostadsförsäljningen billigare

Genom bolagets tjänst Pre-Market ska det bli billigare för en säljare att få sin bostad såld. Tjänsten är en storts förhandsmarknad där säljare kan lägga upp annonser med sina bostäder. Om annonsen på förhandsmarknaden leder till ett köp blir försäljningen helt kostnadsfri för säljaren. I stället står köparen för kostnaden.

Norban kommer att pressa sina omkostnader för att få ned priset så mycket som möjligt. I stället för att sitta i butikslokaler, som tenderar att vara snäppet dyrare, kommer bolaget att finnas i billigare kontorslokaler. Företagets anställda kommer också ha fasta löner till skillnad från hur det kan se ut på andra företag inom mäklarbranschen.

Tjänsten lanseras i Stockholm i slutet av 2019

I dagsläget finns Norban bara tillgängligt för användare i Helsingborg men med start i december 2019 kommer appen till storstäderna. Först ut är Stockholm där det är tänkt att tjänsten kommer att lanseras i december i år.

Efter Stockholmslanseringen planerar företaget att släppa tjänsten också i Göteborg och Malmö i början av 2020.

Det nya bolaget ägs av Per Hedenmark och managementkonsulten Adrian Miller. Bolaget värderas till 50 miljoner kronor och bland investerarna återfinns bland annat Johan Tjärnberg, Pontus Kristiansson, Fredrik Röhnisch och Roger Stjernborg Eriksson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]