Foto: Stefan Holm / Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 maj, 2022

I onsdags kunde vi skriva om Danske Bank som beslutat sig för att sänka sin tvåårsränta. Nu följer Nordea efter och sänker sin tremånadersränta. Det är Nordeas andra räntesänkning under året.

För en knapp månad sedan drog räntekriget igång när den digitala bolånetjänsten Enkla gick ut och erbjöd en bolåneränta på 0,95 procent. Nu följer flera banker i Enklas fotspår.

Räntekriget fortsätter – Nordea sänker tremånadersräntan

Bolånekriget har tagit fart och bankernas räntebesked följer på varandra. Tidigare i veckan var det Danske Bank som sänkte sin tvåårsränta med 0,56 procent. Nu följer storbanken Nordea efter och sänker räntan på bolån med en löptid på tre månader. Räntan sänks med 0,10 procentenheter till 1,89 procent. Förändringen börjar gälla måndagen 16 april.
– Vi tror på en mer stabil bostadsmarknad framöver och vi vill använda vår starka position till att satsa på våra kunder i Sverige. Därför sänker vi nu tremånadersräntan, vilken är den räntebindningstid som majoriteten av våra bolånekunder har tecknat, säger Anna Storåkers, Sverigechef på Nordea, i ett pressmeddelande.

Andra sänkningen från Nordea på kort tid

0,10 procentenheter kan för många låta som en låg sänkning men faktum är att detta är Nordeas andra räntesänkning på tremånadersräntan under året. 16 januari gjorde man en sänkning på 0,06 procentenheter vilket innebär att den totala sänkningen under året uppgår till 0,16 procent.
– Nordea är en trygg och stabil bank som kan erbjuda kunderna en långsiktig finansiering. Vi tillämpar fortsatt en riskbaserad prissättning som utgår från varje kunds individuella profil. Vår strategi står fast: Våra kunder ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi och vi ska ha en långsiktigt stabil bolåneportfölj, säger Anna Storåkers.
Att genomföra två sänkningar på kort tid kan vara bra för Nordea som det senaste året gått svagt på bolånemarknaden. Man har tappat en hel del marknadsandelar och troligtvis kan räntesänkningen vara ett sätt för banken att vinna tillbaka en del kunder.

Enkla drog igång bolånekriget

Det bolånekrig vi nu ser startade för en dryg månad sedan när den digitala bolånetjänsten Enkla gick ut med sin bolåneränta på 0,95 procent. Sedan dess har flera aktörer dykt upp och presenterat kraftigt räntesänkningar på sina bolån. En del aktörer lägger även fokus på att nå ut med sina bolån till specifika grupper i samhället. Collector exempelvis som satsar på bolån till personer utan fast anställning.
Bolånekriget som nu håller på lär fortsätta ett tag till och fördelaktigt är väl det för alla som har planer på att flytta.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]