Animerade arbetare borrar i en knapp med procent-tecknetFler banker kan komma att följa storbankernas exempel. Foto: ronstik/Shutterstock.

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Nordea och Handelsbanken höjer sina bolåneräntor. Detta efter Riksbankens besked om höjning av styrräntan. Sparekonomer menar dock att det finns goda möjligheter att behålla sin låga ränta, rapporterar Svenska Dagbladet.

De båda storbankerna Nordea och Handelsbanken har beslutat att höja sina bolåneräntor efter Riksbankens besked om höjning av styrräntan. Andra banker väntas dessutom göra samma sak under den närmsta tiden.

För Nordeas del handlar det om en höjning upp till 2,29 procent för bolån med en bindningstid på tre månader. Handelsbanken väljer att också höja sin tremånadersränta. 2,5 procent är den nya räntan på Handelsbanken, vilket innebär en höjning med 0,25 procentenheter. Bolån med en längre bindningstid än tre månader påverkas inte av höjningarna.

Experterna: Därför ska du inte gå med på höjningarna

Svenska Dagbladet har pratat med ett antal sparekonomer som menar att det fortfarande finns goda möjligheter för befintliga kunder att behålla sin låga ränta. Anledningen till att sparekonomerna gör den bedömningen är att bankernas förklaring om ökade kostnader till följd av den höjda styrräntan inte nödvändigtvis stämmer.

Nordnets sparekonom Frida Bratt påpekar att bankerna också får lägre kostnader till följd av räntehöjningen.

– Det bankerna ’glömmer’ att påpeka är att de samtidigt får lägre kostnader för inlåningen när minusräntan avskaffats. Det är en kostnad som brukar tas ut som ett påslag på bolåneräntan, säger hon till SvD.

Byt bank när du behöver – men inte till varje pris

Triumfkortet som alla bolånetagare har i förhandlingarna med sin bank är att helt enkelt flytta sitt bolån till en annan bank som ger den ränta som efterfrågas. Draget att byta bank är något man som bolånetagare självklart ska utnyttja samtidigt som det är viktigt att inte ta några förhastade beslut, menar Frida Bratt.

– Byt inte till varje pris. Det är inte värt att få en sämre pension för att få några punkters bättre boränta. Man måste se till helheten innan man byter bank, säger hon till SvD.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]