Nordeas egen bolånechef, Michael Skytt, råder kunderna att binda sina bolåneportföljer. Foto: Pressbild.

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Reporäntan kan komma att höjas för första gången på flera år, och som svar sänker Nordea sin bolåneränta. Bundna lån är det bästa för hushåll med små marginaler i dessa scenarion, menar ekonomiska experter vid olika storbanker.

Nordea gick i början av veckan ut med att ett flertal av de bundna bolåneräntorna kommer att sänkas. I praktiken innebär det att fyra av löptiderna nu kommer att ha en bunden ränta på 1,99 procent.
– Vi bedömer att läget är bra för våra kunder att binda hela eller delar av sin bolåneportfölj, råder Nordeas bolånechef Michael Skytt. Sänkningarna gör det billigare att binda lån för ett, två, tre och fem år.
En rörlig ränta kan många gånger bli billigare i längden, men kan medföra dyra och plötsliga toppar. Riskerna för sådana ökar i och med en höjd reporänta.

Svar på utlovat höjd reporänta

I och med att Riksbankens mål för den svenska ekonomin är en väldigt långsam inflation, har reporäntan varit oförändrad sedan början av 2016.
Styrräntan ligger för närvarande på – 0,5 procent, men enligt Riksbankens egen prognos väntas den ha höjts till 0,5 procent lagom till tredje kvartalet nästa år. Höjningarna ska dock börja redan i december i år.
Den med en rörlig bolåneränta påverkas mycket även av en liten ändring av reporäntan.

Svenskar oroar sig mer nu än för två år sedan

Något som vi på Boupplysningen tidigare har skrivit om är den ekonomiska osäkerhet som blir allt vanligare bland svenskar. Enligt en studie utförd av Svensk Fastighetsförmedling har enbart en på tre en buffert som motsvarar mäklarnas rekommendationer.
Majoriteten av de tillfrågade svarade att de inte skulle klara en ökning av boendekostnaderna som närmade sig 5 000 kronor. Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques är ett sådant scenario inte helt uteslutet.
Arques råder i en intervju med Aftonbladet hushåll med stora lån och små ekonomiska marginaler att binda sina bolåneräntor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]