par som håller flyttkartonger med kartonger även i bakgrundenEnligt Nordeas Boendebarometer är det många som på grund av pandemins effekter ser på sin bostadssituation med nya ögon. Foto: Milan Ilic Photographer/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 maj, 2022

Enligt Nordeas nya Boendebarometer uppger en av fem bostadsägare att synen på den egna boendesituationen har förändrats på grund av pandemin. Flyttintresset har ökat markant och det råder just nu även en större optimism gällande bostadspriserna jämfört med i höstas.

Nordeas Boendebarometer visar på större optimism bland bostadsägarna på den svenska marknaden. Jämfört med i höstas, då 47 procent trodde på stigande bostadspriser, är det nu hela 67 procent som tror på fortsatt ökning. Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, verkar pandemins effekter på hushållens bostadsekonomi mattas av. 

Oron för stigande räntor har minskat

Man ser även att oron för stigande bostadsräntor är betydligt mindre nu jämfört med hur det såg ut i höstas. Då trodde 28 procent att räntorna skulle öka, och nu är siffrorna nere på 19 procent. Ingela Gabrielsson menar dock att räntorna kan börja vandra uppåt om det finns tecken på inflation, och att det därför kan vara bra att räkna på hur hushållsekonomin skulle klara ett sådant scenario.

En av fem ser sin bostadssituation med nya ögon

Enligt Nordea uppger en av fem bostadsägare att de på grund av pandemin fått ett nytt sätt att se på sin egen bostadssituation. En av tre vill flytta till något större, och nästan en fjärdedel har behov av att göra plats för ett ordentligt arbetsrum. Naturnära bostäder ligger högt på topplistan, och renoveringsintresset är större än på länge.

– Det blir intressant att se om detta håller i sig när vi återgår till mer av ett normalläge, säger Ingela Gabrielsson i pressmeddelandet.

Många upplever hinder på bostadsmarknaden

Ungefär hälften uppger dock att de inte kan flytta trots att behovet finns. De höga priserna och minskat bostadsutbud är de två största hindren. Bland unga vuxna är det framför allt bostadspriserna som sätter käppar i hjulet.

Precis som Ingela Gabrielsson påpekar har många yngre inte riktigt hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, vilket i kombination med upptrissade priser och pandemins effekter har gjort det ännu svårare för en redan sårbar grupp.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]