kullerstensgata med gamla byggnader i stockholmLägenheter i hus från 1800-talet eller sekelskiftet är ofta mycket dyrare än lägenheter från senare tidsperioder, visar SvD:s studie. Foto: S-F/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Om du ska köpa bostadsrätt i Stockholms innerstad kan du spara pengar på att satsa på en 70-talslägenhet, hellre än en lägenhet från sekelskiftet. Det finns nämligen en enorm skillnad i pris mellan nyare och historiska byggnader, skriver SvD Näringsliv.

I Stockholms innerstad är prisskillnaden stor mellan nya och gamla byggnader. Statistiskt sett skiljer det så mycket som 20 000 kronor per kvadratmeter, enligt en studie som SvD har låtit göra.

– Det beror på att vi värderar arkitekturen så olika. Prisskillnaderna är delvis betyg på Stockholms stadsarkitektur, säger Per-Arne Sandegren som är analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Nyare lägenheter med bra läge är billigare än i historiska hus

De dyraste lägenheterna finns enligt studien i byggnader från sekelskiftet och 1800-talet. Bostadsköparna är villiga att betala mer för gamla, finare hus, menar Per-Arne Sandegren.

Hus från 1960-talet kan ibland vara väldigt fula, menar han. Men där kan lägenheterna i stället ha mycket bättre läge, vilket gör att man som bostadsköpare ändå kan göra ett kap.

Fler kvadratmeter för pengarna i nyare hus

I snitt får man så att säga 10 kvadratmeter sekelskifte i Stockholms innerstad för en miljon kronor. För samma summa får man 14 kvadratmeter yta i ett modernt hus.

Fastigheter från 1950-talet och framåt har generellt ett mycket högre prisläge. Statistiken pekar visserligen på att 70-talslägenheter har lite högre värde än lägenheter från 60- eller 80-talen. Men det beror troligtvis på att ett stort utbud finns hos bostadsrättsföreningen Fältöversten på Östermalm, där avgifterna är låga.

Område och planering påverkar också priset

Området är förstås också en faktor som påverkar värdet. Oftast präglas specifika områden av byggnader från en viss tidsperiod, eller av nyproduktion. Men där det finns blandade hus är byggnadens ålder en tydlig skillnad. Mäklaren Ellen Ingman vid Bjurfors på Södermalm ger ett exempel på vad skillnaden kan bli för en trea i en 1920-talsstil på 76 kvadratmeter.

– En sådan på Södermannagatan, våning två av fyra, budas upp till 7,5 miljoner kronor. Men hade det varit en lägenhet i områdets 1960- och 70-talshus, skulle priset ha stannat på 6 miljoner.

Något som däremot kan dra ner priset på äldre lägenheter är om planeringen är påtagligt sämre än i nya hus. Det kan till exempel handla om uppstyckade våningar eller låg takhöjd.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]