kvinna håller fram miniatyrhusNio bostadsaktörer har tagit fram ett branschinitiativ som ska öka tryggheten på bostadsmarknaden. Foto: antstang/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 22 november, 2023

Att investera i en egen bostad är bland det viktigaste och mest spännande man kan göra. Men vägen från visning till kontraktskrivning kan vara både snårig och till och med lite skrämmande. I syfte att öka tryggheten och transparensen på bostadsmarknaden har nio bostadsaktörer tillsammans lanserat initiativet Trygg Bostadsrättsmarknad och kvalitetsmärkningen Trygg BRF, skriver Hemnet.

Även om ett bostadsköp innebär både spänning och glädje, kan vägen till en färdig affär för många även kännas läskig och oviss. Bostadsaktörerna JM, Skanska, Peab, Nordr, OBOS, OBOS Kärnhem, Besqab, Bostadsrätterna och Credentia har tillsammans utvecklat initiativet Trygg Bostadsrättsmarknad och kvalitetsmärkningen Trygg BRF i syfte att skapa en trygg och mer transparent bostadsmarknad. 

– Initiativet värnar om kundens trygghet genom att bidra till en välfungerande marknad för nyproducerade bostadsrätter. Med rätt projektutformning är nyproduktion med sina garantier och försäkringar det tryggaste alternativet, säger Nancy Mattsson från JM, och även ordförande i Trygg Bostadsrättsmarknads styrelse, i ett pressmeddelande.

Måste uppfylla högt uppsatta krav för att klassas som Trygg BRF

Aktörerna bakom Trygg Bostadsrättsmarknad vill att nyproducerade bostadsrätters juridiska och finansiella villkor ska få en tydligare utformning. För att kunna klassificeras som en Trygg BRF har bostadsrättsföreningen således mycket att leva upp till. Det finns högt uppsatta krav gällande ekonomi och trygghet, och man tittar även på föreningens långsiktiga planer.

Bättre insikt i den ekonomiska utvecklingen

Enligt Nancy Mattson visar kvalitetsmärkningen vad man som bostadsköpare kan vänta sig när det gäller insikt i den ekonomiska utvecklingen. Viktiga nyckeltal som kan komma att påverka den egna ekonomin såväl som föreningens, bevakas och följs upp, vilket Mattson menar är en stor trygghet för bostadsrättsägaren.

Om du vill läsa mer om det nya initiativet kan du besöka Trygg Bostadsrättsmarknads egen hemsida.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]