Flerfamiljshus med vatten i bakgrundenI höst kan den som tar ut ockerhyra få fängelse och förlora sitt hyreskontrakt. Foto: Tupungato/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I höst kan det bli brottsligt att ta ut ockerhyror. Den som ändå gör det riskerar inte bara att förlora sitt hyreskontrakt utan även fängelse i två år, skriver Hem och Hyra. Förslaget kommer från regeringen och kan börja gälla tidigast i oktober.

Ockerhyror är ett vanligt förekommande problem vid andrahandsuthyrningar. För att få bukt med problemet föreslår regeringen att göra det olagligt att ta ut ockerhyror. Den som gör det riskerar att förlora sitt hyreskontrakt.
Enligt förslaget ska hyran inte få vara högre än förstahandshyresgästens egen hyra plus tillägg på max 15 procent om lägenheten är möblerad.

Upp till två års fängelse för den som tar ut ockerhyra

Redan idag krävs det tillstånd från hyresvärden för att hyra ut sin bostad. Den som inte frågar om tillstånd utan hyr ut ändå till en hyra som inte är skälig ska enligt förslaget kunna få fängelse i två år.
Idag kan en förstahandshyresgäst som tar ut ockerhyra bli återbetalningsskyldig för hyror som har tagits ut ett år bakåt i tiden. Regeringen vill i sitt förslag förlänga den tiden med ytterligare ett år.
– Det är en rimlig åtgärd. Konsekvenserna kan bli hårda för vissa hyresgäster, men det krävs hårda tag för att rensa ut de som inte är ärliga på andrahandsmarknaden, säger Hyresgästföreningens jurist, Johan Mirtorp, till Hem och Hyra.

Reglerna är tydliga redan idag

Det finns tydliga regler kring vad som är en skälig hyra vid andrahandsuthyrningar. Trots det är det många som inte följer reglerna. En förstahandshyresgäst som inte har något behov av sin bostad ska inte sitta på kontraktet. Det ska inte vara möjligt att ha kvar kontraktet bara för att tjäna pengar på den.
Lars Matton arbetar som chefsjurist vid Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo. Han menar att regeringens förslag skickar en signal till alla som tar ut ockerhyror om vad som gäller vid en andrahandsuthyrning. Mattons förhoppning är att förstahandshyresgästerna inser vilka risker det medför att ta ut en för hög hyra och att det kan göra att de orimliga överhyrorna försvinner.
Den nya regeländringen föreslås börja gälla den 1 oktober senare i år.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]