Mäklare visar renoverat hus för intressenter

Tips & råd

Uppdaterad: 22 november, 2021

När du ska sälja din bostad är det mycket att tänka på, bland annat hur den ska se ut inför visningarna. Genom att göra små enkla reparationer och styla om ditt hem kan du få tiotusentals kronor mer vid en försäljning. Inför försäljning är det därför alltid rekommenderat att du själv gör små ändringar som gör att hemmet känns fräscht och neutralt för köparen. Detta är särskilt viktigt nu då bostadsmarknaden blivit allt tuffare och småsaker kan vara avgörande för att du ska få din bostad såld.

6 sätt att öka värdet på din bostad

Många som ska sälja sin bostad tar in hjälp för att sköta homestyling och liknande. För den som vill går dock mycket att göra själv, både billigt och enkelt. Några exempel på vad du bör överväga att göra inför försäljning är:

  1. Småfix. Först och främst gäller det att åtgärda de små sakerna som du själv kanske inte orkar göra. Det kan exempelvis vara att byta gammal tapet, byta ut slitna skåphandtag och liknande. Även om du inte tänker på det längre gör den potentiella köparen det troligtvis.
  2. Ändra färgerna. Även om du har en viss smak i färgskalan gäller det att hålla lägenheten neutral. Genom att få lägenheten i neutrala vita färger så får du troligtvis fler intressenter.
  3. Styla och dekorera. Underskatta inte hur mycket lite blommor och frukter på borden kan göra för intresset för bostaden. Ta din tid att styla upp hela lägenheten, eller om du vill ta hjälp av ett företag.
  4. Ta bort personliga saker. En mycket viktig sak är att ta bort det allra mest privata. Om badrummet är fullt med prylar eller om det står personliga foton här och var får spekulanterna svårare att föreställa sig själva att bo där.
  5. Gör lägenheten mer neutral. Grundregeln är att lägenheten ska vara neutral. Om du har inredning eller färger som kan få vissa att reagera kan det vara smart att se över om det går att ändra. Kom ihåg – du ska inte bo där längre, spekulanternas åsikt är viktigast.
  6. Flytta möbler. Även om en viss position på soffan eller TV:n är mest praktisk kanske det inte är den snyggaste. Genom att flytta runt möblerna så att det ser bra ut, istället för att vara praktiskt blir lägenheten mer attraktiv.

Gör du några eller alla av dessa enkla steg kommer du säkerligen få tillbaka pengarna för den tid lagt ner. Kom ihåg att göra allt i måtta, att totalrenovera lägenheten kanske inte betalar tillbaka sig. Vill du fler tips på vad du kan göra kan du läsa Boupplysningen stora guide till att sälja bostad.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  • Jämför mäklarna & deras offerter
  • Förfrågan är kostnadsfri & ej bindande
  • Använd offerterna vid förhandling om arvodet
  • Läs omdömen om mäklarna från tidigare kunder

Styling avdragsgillt vid försäljning

En sak som är viktig att tänka på är att du kan göra avdrag för stylingen när du skattar för försäljningen. Det innebär att om du spenderar pengar på att piffa upp din bostad får du faktiskt tillbaka delar av det vid försäljningen. Utöver det får du självklart ett högre intresse och slutpris om det är väl genomfört. Det finns med andra ord stor ekonomisk vinning i att styla sin lägenhet innan visningen, särskilt om du gör det ordentligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]