kvällsvy över nybyggda flerbostadshusHemnet har märkt att intresset för nyproducerade bostadsrätter har tagit fart igen. Under årets tredje kvartal ökade försäljningen med 14 procent jämfört med det andra kvartalet. Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

Enligt siffror från bostadsportalen Hemnet gick intresset för nyproducerade bostadsrätter upp under det tredje kvartalet, efter en snabb nedåtgående trend under våren till följd av coronavirusets utbrott. Enligt Hemnets talesperson Staffan Tell är den ökade försäljningen av nyproduktion en följd av att prisförväntningar återhämtat sig och nu börjar stiga igen.

Ända sedan 2019 har det varit ett högt tryck i försäljningen av nyproducerade bostadsrätter. Men i våras, som en följd av coronavirusets utbrott och spridning, föll intresset för nyproduktion snabbt och försäljningen blev lidande. Nu har Hemnet sett att trenden går uppåt igen och under det tredje kvartalet ökade antalet sålda nyproducerade bostäder med 14 procent.

Prisförväntningarna har återhämtat sig

Enligt Hemnets talesperson Staffan Tell har det svala intresset under våren att göra med de ganska drastiskt fallande prisförväntningarna. Men nu har man alltså märkt av en förändring.

– Eftersom många som köper nyproduktion redan sitter på en bostad som ska säljas blir prisförväntningarna viktiga. Nu har prisförväntningarna återhämtat sig och så även försäljningen av nyproduktion, säger Staffan Tell i ett pressmeddelande.

Siffrorna skiljer sig mellan Stockholm och hela riket

Som sagt har det sålts 14 procent fler nyproducerade bostadsrätter i Sverige det tredje kvartalet jämfört med det andra. Om man bara tittar på försäljningen i Stockholm har försäljningen ökat med 10 procent. Jämför man tredje kvartalet 2020 med motsvarande period förra året har försäljningen av bostadsrätter ökat med 13 procent.

Ökningen gäller riket i stort. I Stockholm minskade däremot försäljningen med hela 20 procent under det tredje kvartalet 2020 jämfört med tredje kvartalet 2019. Skillnaden mellan Stockholm och riket är med andra ord rätt stor, men Staffan Tell menar att det i dagsläget är lite för tidigt att säga vad det beror på.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]