Bolån

Uppdaterad: 16 maj, 2022

Igår infördes det nya amorteringskravet. I drygt ett halvår har det skrivits mängder med artiklar och förts flera debatter om vad förändringen. Trots det har drygt 40 procent av Sveriges bostadsägare dålig koll på vad kravet innebär.

Många bostadsägare har inte koll på nya amorteringskravet

46 procent av Sveriges bostadsägare vet inte vad det nya amorteringskravet som infördes igår innebär. Nordea, som ligger bakom undersökningen som är baserad på män och kvinnor mellan 18-65 år, anser att det varit en pedagogisk utmaning att förklara vad reglerna innebär. Trots det är det många som inte hänger med. Endast 37 procent lyckades svara rätt på frågan vad det skärpta kravet innebär.

Stockholmarna har bäst koll på kravet

Medvetenheten om det nya amorteringskravet är som störst i Stockholm. Där vet 46 procent av bostadsägarna vad det innebär. Ingela Gabrielsson på Nordea tror att man i Stockholm är mer medveten än på andra platser då bostadsmarknaden är som hetast där. Det är även i Stockholmsområdet flest personer räknar med att bostadspriserna kommer falla på grund av kravet. När amorteringskravet skärptes förra gången, 2016, visade stockholmarna upp en liknande reaktion.

Skärpt amorteringskrav får negativ påverkan på boendeplanerna

Undersökningen visar också att bostadsägarna tycker att skärpta regler får en negativ påverkan på boendeplanerna. Många känner sig hindrade från att flytta, alternativt att man får välja ett mindre boende eller att det ligger mindre centralt. Återigen är det stockholmarna som främst känner av denna oro.
– Det viktiga är att man gör en noggrann boendekalkyl och inte pressar sin ekonomi för hårt. Vi vill kunna göra mer än att bara bo.Tänk igenom noga vad som är viktigt och vad du eventuellt är beredd att avstå ifrån för att kunna hitta det idealiska boendet för just dig, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.

Minskar skulden snabbare

Även om många bostadsägare känner oro för framtiden så finns det fördelar med ett skärpt amorteringskrav. Genom att amortera mer kommer skulderna minska snabbare och det innebär en bättre balans i flera familjers ekonomier.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]