claudia wörmann, privatekonom på SBAB, och Fredrik Kullman, vd för BjurforsBåde privatekonomen Claudia Wörmann på SBAB och Bjurfors vd Fredrik Kullman märker skillnader på sommarens bostadsmarknad jämfört med andra år. Foto: Pressbild/SBAB och Pressbild/Bjurfors

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Ny statistik från Valueguard visar att bostadspriserna har stigit hittills under juli, närmare bestämt med 0,7 procent under första halvan. Den här trenden började redan under maj, och fortsatte genom hela juni på priserna steg med 0,4 procent, skriver SvD Näringsliv.

Priserna på bostadsrätter steg totalt med 0,6 procent, och villapriserna med 0,3 procent. Såväl bostadspriserna i de tre storstäderna som antalet försäljningar över landet låg cirka 10 procent högre under juni i år än juni förra året.

Fler bostadsaffärer än vanligt under juni och juli

Svensk Mäklarstatistik har meddelat att prisläget varit stabilt för bostadsrätterna, och aktiviteten på bostadsmarknaden har varit ovanligt hög. I vanliga fall brukar det vara betydligt färre bostadsaffärer under de varmaste månaderna.

Även juli kommer att innebära fler affärer än vanligt, tror Fredrik Kullman som är vd på Bjurfors.

– Orsaken skulle kunna vara att många har upplevt att den nuvarande boendesituationen behöver förändras efter långa perioder av hemarbete och karantän.

Optimistiska köpare gör utbudet ovanligt stort

Även bostadsrättsutbudet sticker ut, framför allt i Stockholm. Antalet bostadsrätter som var till salu vecka 27 i Stockholms innerstad var 43 procent högre än ifjol under den veckan. I hela länet var ökningen 28 procent, och i landet 18 procent, enligt Hemnets statistik.

Hemnets analytiker Erik Holmberg menar att den höga försäljningen delvis beror på det stora utbudet, men också på att köparna är mer optimistiska i dag än under våren.

Efterfrågan störst hos familjer som vill byta upp sig

Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB håller med och menar att säljare passar på just nu när många tror att priserna kommer att sjunka. Dessutom kan många ha upplevt att deras hem varit för litet för familjen när alla har varit hemma mycket, och bostadsaffärer kan ha ersatt inställda sommarplaner.

Det är mindre efterfrågan på mindre lägenheter nu, vilket beror på att unga på arbetsmarknaden har drabbats av pandemin och därför avvaktar med att köpa. Det är i stället de som har råd att byta till större boende som är aktiva med att sälja.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]