Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bostadspriserna för både bostadsrätter och villor backade i november jämfört med oktober. Mäklarna menar att oron för räntehöjningar håller tillbaka köparna men samtidigt tror de att bostadsmarknaden kommer få ett lyft i början av nästa år.

I förra veckan släppte Svensk Mäklarstatistik siffror för november månads bostadsaffärer. Det visar sig att priserna för både villor och bostadsrätter sjunkit med omkring 1 procent i både riket och de flesta större städerna den senaste månaden.
I Storgöteborg och Stormalmö var dock boprisfallet något större med 2 procent. I centrala Malmö låg däremot bostadspriserna stilla jämfört med månaden dessförinnan.

Hårdare bolåneregler och räntehöjningar påverkar priserna

Marcus Svanberg som är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd tror att hårdare bolåneregler och oro för räntehöjningar fått priserna att backa något. Riksbanken har ju sagt att räntan kommer höjas i antingen december eller februari och den osäkerhet som råder får många spekulanter att avvakta.
Köparna är framförallt avvaktande när det kommer till stora bostäder med höga avgifter. Trenden är framförallt tydlig i storstäderna där efterfrågan på sådana bostäder minskat.

Aktiviteten på marknaden går ned i slutet på året

I slutet av sommaren började bopriserna vända uppåt på flera platser i landet. Det mönstret har nu brutits och istället vänder priserna nedåt. Aktiviteten överlag förutspås gå ned i december med tanke på de kommande helgerna.
Efter jul och nyår väntas däremot aktiviteten öka igen. Många ser årsskiftet som en nystart som i flera fall inkluderar bostadsbyte.

Mäklare uppmanar bolånekunder att bygga upp en buffert

Markus Svanberg höjer ett varningens finger inför det kommande året. Räntehöjningar kan minska svenskarnas marginaler så den som planerar att köpa ny bostad bör rimligtvis även planera för högre boendekostnader.
Svanberg uppmanar alla bostadsköpare att bygga upp en buffert innan de köper en ny bostad. På så sätt står de bättre rustade för kommande räntehöjningar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]