Lyftkranar vid nyproduktionPriserna på nyproduktioner är för höga för köparna. Foto: creator12/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Priserna på nyproducerade bostäder är fortfarande för höga och matchar inte köparna. Det visar siffror från bostadssajten Hemnet. Kvadratmeterpriset kan uppgå till mer än 100 000 kronor utanför Stockholms innerstad.

Bostadspriserna har sjunkit i hela landet men priserna på nyproduktioner måste ner ytterligare för att matcha köparna. Det visar en undersökning som Hemnet har låtit genomföra.
Många hushåll tycker fortfarande att nyproducerade lägenheter är för dyra jämfört med gamla.
– En möjlig tolkning är att mycket av den nyproduktion som finns på marknaden inte matchar efterfrågan just nu, säger Staffan Tell, Hemnets talesperson.

Nyproduktioner ansågs tidigare vara billiga

Tidigare ansåg hushållen att nyproduktioner var billiga men på senare år har det ändrats och idag är många lägenheter betydligt dyrare än äldre bostäder.
I Solna utanför Stockholm kan nyproduktioner ha ett kvadratmeterpris på 100 000 kronor medan många äldre lägenheter i innerstan ”bara” går på 80 000 kronor per kvadratmeter.
Det är inte bara kvadratmeterpriset som blivit högre för nyproduktioner även avgiften är ofta högre. Genomsnittsavgiften för en nyproducerad lägenhet med två rum och kök är 3 000 kronor i månaden. För en likvärdig äldre bostad är genomsnittsavgiften 2 400 kronor i månaden.

Hushållen oroar sig för prisfall

En majoritet av hushållen är tveksamma till att köpa en nyproducerad lägenhet men det är inte bara dagens priser som gör hushållen tveksamma. Många är även oroliga över att priserna ska sjunka i framtiden och att man då ska göra en förlustaffär.
Det finns dock fortfarande en hel del hushåll som är intresserade av nya lägenheter. 38 procent av deltagarna i Hemnets undersökning är intresserade av nyproduktioner. Det som lockar allra mest är att köpa något nytt som ingen tidigare har bott i.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]