Mäklare skakar hand med kund över ett påskrivet kontrakt.Det har varit en procent dyrare att köpa bostad under mars månad jämfört med tidigare i år. Foto: Alexander Raths/Shutterstock.se

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna har stigit något under mars månad. Ungefär en procent dyrare blev det för dem som köpte villa eller bostadsrätt under den perioden.

Sedan hösten 2017, då det skedde en kraftig nedgång av bostadspriserna i landet, har prisläget sett stabilt ut på bostadsmarknaden. Under mars månad syns dock en mindre ökning av priserna, med en procent.
Denna prisökning har framför allt påverkats av utvecklingen i Storstockholm och Stormalmö mellan februari och mars. I de centrala delarna av dessa städer skedde dock ingen större förändring i priserna.

Vanligt med prisökningar på våren

Prisökningen i mars är inte av några större mått, och inte heller en ovanlighet. Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, menar att det typiskt sker sådana här ökningar den här tiden på året, då våren närmar sig.
– Då ökar volymerna månad för månad fram till maj och vi brukar se ett hack upp på priserna, säger Per-Arne Sandgren till SvD Näringsliv.
Denna trend brukar vara extra märkbar på villapriserna.

Stillastående prisutveckling senaste året

Sett till landet i stort har det inte hänt några större prisförändringar på bostadsmarknaden under det senaste året. Men i vissa delar av Sverige rör det sig lite mer än i andra.
I Stockholmsområdet har bostadspriserna blivit 1–2 procent lägre, medan de i Malmö under samma period har stigit något både för bostadsrätter och villor.

Färre bostadsaffärer hittills i år

Under perioden januari-mars genomfördes sammanlagt omkring 35 000 bostadsaffärer i Sverige. Det är färre jämfört med samma period förra året. Det är dock Storstockholm som står för den nedgången, medan statistiken visar en svag ökning för resten av landet.
En sak som spelar in i detta är att det skärpta amorteringskravet infördes den 1 mars förra året. Det gjorde att en stor andel bostadsaffärer påskyndades för att bli klara innan kravet började gälla.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]