En bild på Motala CentralI Motala har priserna på bostadsrätter ökat mest i hela landet. Foto: Michael715 / Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I flera år steg bostadspriserna för att under det senaste året ha backat något. De senaste 10 åren kan vi dock konstatera att det skett en kraftig ökning både bland villapriserna och bostadsrättspriserna. Mest har priserna stigit i Motala och Mullsjö.

Det senaste året har bostadspriserna sjunkit något, men tiden innan dess präglades marknaden av kraftig uppgång. Svensk Fastighetsförmedling har tagit hjälp av Svensk Mäklarstatistik för att analysera prisutvecklingen de senaste tio åren. Mellan 2008 och 2018 har bostadspriserna i landet ökat kraftigt. Villapriserna har ökat med 54 procent och bostadsrättspriserna med hela 82 procent.
– Det senaste året har bostadsmarknaden stagnerat en aning. Blickar vi tillbaka tio år i tiden ser vi ändå en stabil och positiv prisutveckling i hela Sverige, säger Svensk Fastighetsförmedlings tillförordnade vd, Petra Wester.

Bostadsrättspriserna har ökat mest i Motala

Bostadspriserna har ökat på många platser i landet men allra störst har ökningen varit i Motala kommun. På tio år har bostadspriserna stigit med 319 procent. Även i Boden kommun har priserna stigit med över 300 procent.
Det län som sett den största prisökningen är dock varken Östergötland eller Norrbotten. Istället är det Dalarna län som sett den största ökningen med 236 procent.

Villapriserna har ökat som mest i Mullsjö

Villapriserna har inte sett en lika kraftigt ökning som bostadsrättspriserna. Den kommun där villapriserna ökat mest är Mullsjö med 92,9 procent. Även i Kiruna kommun har priserna på villor ökat med 91,6 procent.
Priserna har stigit, men inte överallt. I Örkelljunga kommun har prisutvecklingen varit allra sämst. På tio år har inte priserna stigit med mer än ynka nio procent. Det innebär att en villa som 2008 kostade en miljon kronor idag inte kostar mer än 1 090 000 kronor.

Kommunerna där bostadsrättspriserna ökat som mest

  1. Motala 318,8 procent
  2. Boden 304,0 procent
  3. Mjölby 288,2 procent
  4. Borlänge 287,0 procent
  5. Hammarö 286,5 procent

Kommunerna där villapriserna ökat som mest

  1. Mullsjö 92,9 procent
  2. Kiruna 91,6 procent
  3. Säters 88,7 procent
  4. Faluns 83,7 procent
  5. Skellefteå 83,3 procent
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]