Ett vitt hus och ett gult husI Blekinge län har huspriserna stigit som mest. Foto: BigganVi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Prisutvecklingen på hus varierar kraftigt i landet. Västernorrland är det län där priserna sjunkit som mest det senaste året och i Blekinge län har priserna stigit som mest, det visar siffror från SCB.

Prisutvecklingen på bostäder skiljer sig åt runt om i landet, framförallt när det gäller priserna på hus. Det senaste året har huspriserna sjunkit i 7 av 21 län och stigit i 12. I resterande 2 län har priserna varit oförändrade.
I Västernorrland var prisnedgången som störst med 5 procent, tätt följt av Västerbotten och Stockholm med 4 procent. Störst prisökning det senaste året skedde i Blekinge län och Norrbottens län med 7 procent.

Lund och Borås är kommunerna med störst ökning

Tittar vi på kommunnivå är det i Lund och Borås som huspriserna har ökat allra mest. I båda kommunerna har priserna stigit med mer än 8 procent det senaste året.
Ett hus i Lund kostar nu i genomsnitt 4,3 miljoner kronor medan du i Borås kan hitta ett hus för i genomsnitt 3 miljoner kronor.
Det är inte bara i Lund och Borås som huspriserna ökat kraftigt. I Varberg har priserna stigit med sju procent på ett år. Det är andra månaden i rad som priserna på hus har stigit så mycket i Varberg.

Stora förändringar mellan landets största städer

Det senaste året har priserna på hus i Stockholm minskat med 2 procent. Priserna har däremot stigit något den senaste tremånadersperioden. I Sveriges näst största stad, Göteborg, har priserna gått upp med 3 procent det senaste året och precis som i Stockholm har priserna även stigit den senaste tremånadersperioden. Från december till februari har priserna på hus i Göteborg gått upp med hela 4 procent.
Malmö är den enda stora staden där priserna varit oförändrade jämfört med förra året. Den senaste tremånadersperioden har priserna i staden bara stigit marginellt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]