lägenhetshus med gräsmatta och blommor längs gataUtbudet på bostadsrätter är det lägsta på länge, och bankernas privatekonomer väntar sig till stigande bostadspriser. Foto: Volodymyr Kyrylyuk/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Just nu är utbudet av bostäder det lägsta på länge, och fortsatt låga räntor väntas dra upp bostadspriserna, skriver SvD Näringsliv. Privatekonomer från Danske Bank och Swedbank guidar bostadsköpare i hur de bäst hanterar läget på bostadsmarknaden.

Enligt Hemnets statistik är antalet bostadsrätter till salu just nu det lägsta sedan 2016. Även villautbudet har minskat med 8 procent sedan januari förra året. Bostadsköpare kan därmed få ännu svårare att få tag i en bostad.

Dessutom väntas bolåneräntorna vara låga, vilket kan driva upp bostadspriserna något. Detta kan dock vända ifall arbetslösheten ökar mer än förväntat. Det kan leda till att hushållen är mer försiktiga och bostadspriserna sjunker, menar Maria Landeborn, som är sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank. Även han tror att priserna kommer att röra sig uppåt framöver.

– Vår bedömning är att bostadspriserna ökar något mer än lönerna på grund av fortsatt låga bolåneräntor och bostadsbristen på många orter.

Håll koll på utbud, räntor och föreningens ekonomi

Att faktorer pekar åt båda hållen gör det extra utmanande att hantera bostadsmarknaden. Några saker att titta efter när du ska köpa bostad är stort utbud och bostadsrättsföreningar med god ekonomi och få skulder och lån. Även om räntan fortsätter vara låg är det bra att också hålla koll på den, så att du inte binder den för tidigt.

Den som ska sälja sin bostad bör se till att planera väl. Var ute långt i förväg och lägg tid på att hitta den rätta fastighetsmäklaren för just din försäljning, säger Arturo Arques.

Inte bråttom att binda räntan

Maria Landeborn tror inte att det är någon brådska att binda bolåneräntan. Men den som vill kan utan problem göra det, menar hon. Det blir knappt några extrakostnader alls, och historiskt har skillnaden varit liten mellan rörliga och bundna räntor.

Hon tipsar också om att börja spara ihop pengar till en bostad medan räntorna fortfarande är låga.

– Inte nödvändigtvis för att räntorna kommer att bli mycket högre framöver, men för att kraven på den som köper en bostad har ökat, säger Maria Landeborn, och pekar på belåningsgraden och kravet på kontantinsats.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]